Darujem kilometre – akcija ozaveščanja o sladkorni bolezni ob Tour of Slovenia

Za nami je nekaj uspešnih dni, ko se je o sladkorni bolezni ogromno govorilo. Razlog za to je bila akcija, ki je potekala vzporedno z dirko po Sloveniji in kjer so glavno vlogo odigrali kolesarji ekipe Novo Nordisk. Njihovo sporočilo je bilo: »imam sladkorno  bolezen, a sladkorna nima mene«. Prekolesarili so 808,5 kilometrov dirke, obenem pa širili ozaveščanje in bili v navdih mnogim drugim, ki so v akciji z označbo #darujemKilometre sodelovali.

Kilometre so pomagali nabirati vsi: od najmlajših sladkorčkov do predsednika Zvezde društev diabetikov Slovenije Roberta Grattona. Kilometre je prispeval tudi Franc Škerlj, ki je kolesaril za bivšo Jugoslavijo na olimpijskih igrah 1968 in v svoji karieri zmagal na kar 141 kolesarskih tekmah, Miha Deželak iz Radia 1, Vid Debeljak, slovenski kajakaš s sladkorno boleznijo, in mnogi, mnogi drugi. Vsak kilometer je štel in vsak kilometer je bil pomemben za končni cilj.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo za sodelovanje. V petih dneh smo zastavljeni cilj 808,5 km presegli – nabrali smo 5,415 dobrodelnih kilometrov in dokazali, da zmoremo.

Bravo!