DD jesenice; Trije pohodi in predavanje

Na Jesenicah smo v začetku marca še uspeli izpeljati meritve krvnega sladkorja in holesterola v Društvu upokojencev Jesenice, potem pa smo zaradi epidemije korona virusa vse aktivnosti ustavili za dva meseca in pol. Po preklicu epidemije smo pričeli z balinanjem in skoncentrirali pohode v en mesec; za piko na i pa smo imeli sredi junija še (v marcu načrtovano) predavanje.

Zadnjo soboto v maju smo odšli na pohod v Lesce. Zbrali smo se pred Restavracijo Center v Lescah, potem pa po poljih in travnikih odšli do Studenčic in preko Hlebc nazaj v Lesce. Čeprav je bila tura za prvič po premoru kar dolga, smo jo v prijetnem vzdušju in primernem vremenu zlahka prehodili. Takoj naslednjo soboto smo se zbrali v Begunjah in se najprej ustavili pri psihiatrični bolnišnici ter se poučili o zgodovini stavbe in bližnje Plečnikove kapelice. Pot smo nadaljevali do Krpina, se malo okrepčali, potem pa naprej do gradu Kamen. Po ogledu zanimive grajske arhitekture smo se odpravili nazaj v Begunje. Tretja sobota, sredi junija, je bila namenjena pohodu iz Zelencev v Rateče. Najprej smo odšli po krožni poti okrog Zelencev, potem pa naprej do Rateč. Tam smo si z domačinko ogledali labirinte v bližnjem gozdu in se seznanili z njihovim pomenom; do Zelencev smo se vrnili bogatejši še za zanimivo duhovno izkušnjo.

Predavanje o implikaciji inzulina in lipohipertrofiji (zatrdline) smo načrtovali že za zbor članov v marcu, izpeljali pa smo ga 15. junija. Tema je bila zanimiva predvsem za diabetike, ki si injicirajo inzulin, zato je bila udeležba nekoliko manjša kot običajno.

Avtor:  Lilijana Kos
Foto: Anuša Ferjan

Priložene fotografije:
slika 1: Pohod-Lesce-Studenščice-Hlebce-preventiva deluje
slika 2: Meritve na DU Jesenice-predsednik DU daje zgled
slika 3: DD Jesenice-pohod po Begunjah
slika 4: DD Jesenice-pohod k izviru v Jezercih-čudovit dan, a Sava je bila še premrzla