Type1EU in odpadki pri sladkorni bolezni

Type1EU je skupina mladih zagovornikov s sladkorno boleznijo tipa 1 iz različnih evropskih držav. Veliko članov se je v preteklosti udeležilo kampa za mlade voditelje s sladkorno boleznijo, ki ga organizira Mednarodna federacija za diabetike (IDF), kjer smo se naučili marsičesa o vodenju projektov, pristopanju k pomembnejšim vprašanjem in navezovanjem vezi predvsem z mladimi, ki v različnih evropskih državah živijo s sladkorno boleznijo. Trenutno nas je vključenih nekaj več kot 40 mladih, ki živimo v 18 evropskih državah.

Druži nas evropski prostor, veliko pa se pogovarjamo o problemih, ki se dotikajo skupnosti oseb s sladkorno boleznijo, ki na tem prostoru živimo. V začetku junija smo zaradi pobude Weronike Burkot začeli s prvim projektom, ki smo ga označili s ključnikom Reduce diabetes technology waste (zmanjšajmo tehnološke odpadke pri sladkorni bolezni).

#ReduceDiabetesTechnologyWaste je kampanja, ki poteka na socialnih kanalih, kot so Facebook, Instagram in Twitter. Problematika je aktualna, saj živimo v svetu, kjer se vedno več govori o zmanjšanju odpadkov, preden zadušimo celoten planet.

Res je, da sladkorno bolezen lažje vodimo in z njo živimo ravno zaradi mnogih tehnoloških pripomočkov, ki so nam na voljo (črpalke, senzorji in ostalo), ampak ti pripomočki so velikokrat zapakirani v plastični embalaži, pri vstavljanju pa uporabljamo različne igle. Problem se pojavi tudi, ko se je treba teh odpadkov znebiti – večina oseb s sladkorno boleznijo ni prepričana, kam sodijo igle in ostali nevarni odpadki, ostanki inzulina in drugo.

V evropskem prostoru ne obstajajo smernice ali pravila, ki bi se tikale odpadkov pri sladkorni bolezni. V večini držav je tudi pomanjkanje izobraževanj v skupnosti oseb s sladkorno boleznijo, kar se tiče recikliranja odpadkov od produktov, ki nam vsakodnevno pomagajo. Jasno je, da papir, karton in plastiko znamo reciklirati, ampak problem nastane pri iglah in podobnih pripomočkih, ki jih ne moremo tako enostavno reciklirati.

Na svetu obstaja samo ena organizacija, ki zbira in ločuje tehnološke odpadke pri sladkorni bolezni. Imenuje se DASTRI (podjetje za upravljanje z nevarnimi odpadki) in se nahaja v Franciji, kjer proizvedejo 1800 ton odpadkov, od tega pa 90 % predstavljajo odpadki, ki jih (nehote) prispevajo osebe s sladkorno boleznijo.

Kampanja je zasnovana na način, da s pomočjo fotografij o tem ozaveščamo. Delimo fotografije, koliko odpadkov proizvede oseba s sladkorno boleznijo tipa 1. V enem dnevu, v treh dneh in na koncu tudi v celem mesecu. Marsikaj je mogoče reciklirati. Veliko česa ne. Vsekakor živimo v času, ko se okolju namenja posebna skrb, zaradi česar je nujno razmisliti tudi o tem, kaj počnemo kot posamezniki. Osebe s sladkorno boleznijo nimamo ravno izbire, ko pride do pripomočkov, lahko pa uporabimo svoj glas in o problemu govorimo. Samo tako se bodo stvari spremenile.

Facebook: https://www.facebook.com/Type1EU/

Instagram: https://www.instagram.com/type1eu/