Gobe

V Sloveniji raste 2.500–3.000 vrst gob. Glede na podatke Gobarskega društva Lisička Maribor je od tega užitnih 505 različnih vrst. Mnoge gobe so užitne in nabiranje gob je med Slovenci razširjen hobi, ki nam omogoča tudi kvalitetno preživet čas v naravi. Užitne gobe, bodisi nabrane v naravi ali gojene, so lahko odlična popestritev našega jedilnika. Pri nabiranju gob v naravi je pomembno, da nabiramo le gobe ki jih zelo dobro poznamo in jih ne moremo zamenjati z neužitnimi gobami. Nabiranje gob je v Sloveniji tudi zakonsko omejeno; posameznik lahko v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob (ali eno gobo neomejene teže), nekatere gobe pa so tudi zavarovane.

Prehranska vrednost gob

Gobe so zaradi svoje hranilne vrednosti, značilnega okusa in arome že od nekdaj zelo cenjeno živilo. So bogat vir kakovostnih beljakovin, zato so primerne tudi za vegetarijance. Gobe vsebujejo prehranske vlaknine in zelo malo maščob. Samo z gobami pa težko pokrijemo dnevne potrebe po beljakovinah. Gobe moramo imeti v prvi vrsti za začimbe in jih uporabljati kot dopolnilo drugim beljakovinskim jedem.

Vse vrste gob imajo zelo visoko vsebnost vode (približno 90 %). Sušenje je tako učinkovit način za shranjevanje gob, kot tudi ohranjanje njihovega okusa in hranilne vrednosti. Gobe so dober vir vitaminov, predvsem tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), folne kisline in vitamina D (kadar so bile med rastjo izpostavljene soncu). So tudi dober vir mineralov, predvsem kalcija, natrija, kalija, magnezija in železa. V suhi snovi je vsebnost beljakovin med 27 % in 48 %, maščob je med 2 % in 8 %, ogljikovih hidratov pa do 60 %.

Energijska vrednost gob je primerljiva kalorični vrednosti jabolka ali korenja. Jesenski goban je pri nas zelo cenjena goba. V Sloveniji ga bolje poznamo pod imenom jurček.  Ima nekoliko višjo energijsko vrednost in vsebnost ostalih hranil v primerjavi z ostalimi gobami v tabeli.

S prehranskega stališča pa so zanimive tudi gobe šitaki, ki so ene izmed redkih živil rastlinskega izvora, ki vsebujejo vitamin B12. Vitamin B12 je pomemben za nemoten potek mnogih presnovnih reakcij v našem telesu in je predvsem značilen za živila živalskega izvora. Gobe šitaki so zato dober vir vitamina B12 za vegeterijance.

Več o drugih sestavinah in zanimiv recept pa si lahko preberete na portalu prehrana.si.