Higiena v vašem domačem hladilniku

Ste vedeli, da so domača gospodinjstva, zaradi pomanjkljive higiene pri ravnanju s hrano in neustreznega skladiščenja živil, vir kar tretjine vseh okužb in zastrupitev s hrano? 

Slogan varne hrane “od vil do vilic” povezuje vse člene prehranske verige in nakazuje, da smo za varnost hrane odgovorni prav vsi deležniki v procesu – od pridelovalcev do potrošnikov.

Različne raziskave potrjujejo, da vzdrževanje neoporečnosti hrane najbolj šepa prav na koncu verige. Potrošniki smo pogosto premalo poučeni o tem, kako pravilno skrbeti za živila, da bodo ta varna za uživanje.

Kako shranjujemo živila v hladilniku?

V hladilniku shranjujemo živila zato, da ostanejo čim dlje sveža in uporabna. Pri tem so pomembni:

  • razporeditev izdelkov,
  • zagotavljanje ustrezne temperature v hladilniku
  • redno ter temeljito čiščenje.

Dobro je vedeti, da je najhladnejši predel v spodnjem delu, najvišja in najbolj nestalna temperatura pa na vratih hladilnika. Na spodnji polici, kjer je temperatura najnižja, zato hranimo bolj občutljiva živila kot so ribe, surovo meso in jajca.

Police na sredini so primerne za shranjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Na zgornje police, kjer je temperatura stabilna, a nekoliko višja, postavimo manj občutljiva živila in hrano, ki jo nameravamo hitro pojesti, na primer ostanke kuhanih obrokov.

Sadje in zelenjavo shranjujemo v za to namenjenih predalih. Na vratih hranimo manj občutljiva živila, z daljšim rokom trajanja (marmelade, omake, sokovi in drugih napitki), saj je zaradi odpiranja tam temperatura najmanj stabilna.

Pazimo, da hladilnika ne napolnimo do zadnjega kotička, da lahko hladen zrak neovirano kroži. Prav tako s tem zmanjšamo možnost za navzkrižno onesnaženje, do katerega lahko pride, če se živila med seboj dotikajo.

Več o primerni temperaturi v hladilniku, načinih čiščenja hladilnika, zmanjšanju količine odpadne hrane si preberite v članku na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije:
https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/10825-kdaj-ste-nazadnje-ocistili-hladilnik