Hrana za možgane

Naši možgani delujejo ves čas. Skrbijo za dihanje, utripanje srca, urejajo naše misli in čute ter skrbijo tudi za ostale telesne funkcije. Za zdravje in dobro delovanje naših možganov je nujno, da za njih dobro skrbimo ves čas.

Na naše kognitivne funkcije (kot so spomin, govor, branje, pisanje in podobno) vpliva več različnih dejavnikov, med katerimi so genetika, življenjski slog, zdravila, bolezni, količine spanca, travme, med njih pa spadata tudi prehrana in staranje.

S starostjo ljudje postanemo vse bolj dovzetni za možganske bolezni. Upadanje kognitivne funkcije se do neke mere pojavlja pri vseh posameznikih, vključuje pa več vidikov kognitivnega delovanja in ne samo spomin. Upad kognitivnih funkcij se lahko pospeši z manj primernimi prehranskimi navadami, medtem ko lahko upad upočasnimo s primerno prehrano.

Katera hranila nam pomagajo izboljšati funkcijo možganov in s tem spomin?

• Omega-3 maščobne kisline (mastne ribe)
  • Kurkumin (začimba)
  • Polifenoli (kakav, zeleni čaj, ginko, citrusi, rdeče vino, temna čokolada)
  • Vitamin B (predvsem vitamin B12, ki se nahaja v živilih živalskega izvora, pa tudi vitamin B9, ki ga najdemo v zelenjavi, pomarančah, stročnicah, vitamin B6, ki se nahaja v pistacijah, lososu, piščancu, ter vitamin B1, ki je v tuni, svinjskem mesu, suhem pivskem kvasu)
  • Vitamin D (gobe, mleko, sojini napitki, največ vitamina D nastane v našeme telesu ob izpostavljenosti soncu)
  • Vitamin E (šparglji, avokado, oreščki, olive, špinača, pšenica)
  • Holin (rumenjak, piščanec, zelena solata)
  • Vitamin C (agrumi, paprika, teletina)

Kateri pa so mineralni, ki so pomembni za boljši spomin?

Največkrat izpostavljena mikrohranila so kalcij, cink in baker. Najboljši viri kalcija so mleko in mlečni izdelki. Cink je prisoten v ostrigah, fižolu, oreščkih, mandljih. Baker zaužijemo s sezamovimi semeni, indijskimi oreščki, lešniki.

Katera živila torej ugodno vplivajo na delovanje možganov?

• Borovnice (vsebujejo veliko antioksidantov in protivnetno)
  • Brokoli (deluje antioksidativno in protivnetno)
  • Bučna semena (imajo veliko mikrohranil, vključno z bakrom, železom, magnezijem in cinkom, njihovi antioksidanti pa možgane ščitijo pred poškodbami)
  • Ribe in morski sadeži (vsebujejo omega-3 maščobe, ki so pomemben gradnik možganov in zmanjšujejo vnetje)
  • Temna čokolada (študije kažejo, da lahko uživanje temne čokolade izboljša naš spomin in razpoloženje)
  • Oreški (vsebujejo veliko hranil, njihovo uživanje izboljša delovanje srca, zdravo srce pa je pomembno za zdrave možgane)
  • Pomaranče (in ostala živila z vitaminom C: pomagajo braniti možgane pred poškodbami prostih radikalov)
  • Jajca (bogat vir več vitaminov skupine B in holina)
  • Zeleni čaj (vsebuje antioksidante)

Več o tem si lahko preberete na tej strani.