Množično dobrodelno zbiranje kilometrov za osebe s sladkorno boleznijo

#darujemkilometre: Množično dobrodelno zbiranje kilometrov za osebe s sladkorno boleznijo

Po ocenah Mednarodne zveze za diabetes ima sladkorno bolezen vsak enajsti Zemljan, v naslednjih petindvajsetih letih bo po napovedih številka narasla na 700 milijonov oseb s sladkorno boleznijo. Za ozaveščanje o eni najbolj razširjenih kroničnih bolezni na svetu, Zveza društev diabetikov Slovenije danes začenja dobrodelno akcijo #darujemkilometre, s katero razbijajo tabuje o življenju s sladkorno boleznijo. V ospredju letošnje akcije so trije posamezniki in družina, ki živijo s sladkorno boleznijo. Akcijo so najavili na današnji novinarski konferenci, na kateri sta strokovnjaka iz Zdravniške zbornice Slovenije in UKC Ljubljana izpostavila pomen zmanjševanja stigme in vlogo tehnologije pri obvladovanju sladkorne bolezni.

Za kvalitetno in polno življenje oseb s sladkorno boleznijo, bodo letos rekreativni športniki, profesionalci in vsi ostali, zbirali simbolične kilometre, ki jih lahko zbirajo peš, s tekom ali na kolesu. Akcija zbiranja kilometrov intenzivno traja od 7. do 21. julija, nato pa še vse do 14. novembra, svetovnega dneva sladkorne bolezni. Fotografijo opravljene poti lahko sodelujoči objavijo na Facebooku ali Instagramu, označeno z #darujemkilometre, #imenom ambasadorja in #številom opravljenih kilometrov. V tem času bo mogoče darovati tudi sredstva za tiste osebe, ki si težko privoščijo nakup pripomočkov za obvladovanje sladkorne bolezni, ki jih zavarovalni sistem ne krije. Sredstva bo mogoče darovati vse do 30. novembra 2020, z SMS sporočilom na telefonsko številko 1919 s ključno besedo KM5.

Štirje ambasadorji letošnje akcije #darujemkilometre

Letošnja akcija #darujemkilometre v ospredje postavlja štiri ambasadorje ozaveščanja o sladkorni bolezni. Vsak izmed njih si je izbral dobrodelni namen za katerega želi, da se porabijo zbrana sredstva prek SMS donacij. Ti bodo s svojimi osebnimi zgodbami javnost spodbujali, da prek objav na družbenih omrežij poročajo o darovanih kilometrih na kolesu, s tekom ali peš. Akcija zbiranja kilometrov bo trajala intenzivno od 7. do 21. julija, nato pa še do 14. novembra, svetovnega dne sladkorne bolezni. Sredstva bo sicer mogoče darovati do 30. novembra 2020. Štirje ambasadorji so: Maj Langerholz, Nika Repše z družino, Ana Turšič in Andrej Drašler.

Maj Langerholz: zbira sredstva za edukativna okrevanja:
»Zame je zelo pomembno, da se ukvarjam s športom, ker mi to pomaga uravnavati krvni sladkor. Treniram kar štiri različne športe: košarko, nogomet, tenis in namizni tenis. Ustreznega vodenja SB in športnega sloga življenja sem se priučil že kot otrok, zato mi je bilo nekoliko lažje. Sladkorno bolezen sem z lahkoto povezal s športom. Pri starejših osebah s sladkorn boleznijo tipa 2 (SBT2) je to drugače. Želim si, da bi tudi starejše osebe s SBT2 spremenile svoje navade in več poudarka dale na šport, tudi če se takega sloga življenja morajo šele priučiti. Zato vsem starejšim polagam na srce, da si izberejo vsaj en šport, ki ga ljubijo, ga posvojijo in si tako pomagajo pri vodenju sladkorne bolezni. Ko bom jaz star 50 let bom še vedno zelo aktiven in prepričan sem, da bo tudi glede sladkorne bolezni vse v najlepšem redu

Nika Repše z družino: zbira sredstva za več meritev krvnega sladkorja na dan:
»Naša življenja se vrtijo okoli Nikinega krvnega sladkorja. Običajno vstanemo že ob petih zjutraj, ker je takrat čas za meritev in kalibriranje senzorja. Merimo ga šestkrat na dan. Prenizek krvni sladkor se odraža tako, da se Nika začne tresti, je raztresena in brez energije. Visok krvni sladkor lahko vodi do srčno žilnih zapletov, zapletov z ledvicami, z očmi in v skrajnem primeru do amputacij. Za osebe s sladkorno boleznijo tipa 2, so meritve krvnega sladkorja čez cel dan ravno tako pomembne, kot za našo Niko. Zato bomo s to akcijo omogočili več merilnih lističev osebam, ki si to težko privoščijo, a nujno potrebujejo

Ana Turšič: zbira sredstva za pomoč socialno ogroženim osebam s sladkorno boleznijo:
»Resnično si želim, da bi s tem projektom opozorili na več tipov diabetesa: Pri sladkorni bolezni tipa 1 telo preneha proizvajati inzulin. Pri sladkorni bolezni tipa 2 pa telo ne proizvaja zadostne količine inzulina ali pa se celice na inzulin ne odzovejo. Skrb za oba tipa sladkorne bolezni je trdo delo, če ga dobro opravimo lahko živimo dolgo in srečno življenje. Večino stvari pokrije zdravstveni sistem, a ne vseh. Zato je sladkorna bolezen velik finančni zalogaj. Že samo zdrava hrana je nekoliko dražja od običajne. In ravno hrana je ena izmed ključnih faktorjev za vzdrževanje krvnega sladkorja v optimumu. Vemo, da neredna in slabša prehrana vpliva na razvoj sladkorne bolezni. Zato bi radi osebam s sladkorno boleznijo, ki so slabše situirane, vsaj malo olajšali finančno breme, ki ga prinaša ta bolezen.«

Andrej Drašler zbira sredstva za boljšo nego za socialno šibke:
»Da bi jaz vedel, imam sladkorno bolezen pet let, a zdravnica pravi, da jo imam že deset. Kako sem vedel, da jo imam? Pogosto uriniranje in konstantna žeja mi je dala vedeti, da nekaj z mojim telesom ni v redu. Kljub temu so mi sladkorno bolezen odkrili naključno, ko sem imel poškodbo na ušesu. Pomembno je, da sladkorne bolezni ne ignoriramo in da čim prej pridemo do diagnoze. Kajti hitro lahko hitro pride do zapletov: Pri SBT2 prihaja do ran, ki se težko celijo, lahko se tudi nikoli ne zacelijo in pride do odstranitve udov. Sam stremim k temu, da sem športno aktiven vsaj pol ure na dan in da porabim 1000 – 1500 kalorij. To mi za enkrat uspeva. Z minimalno spremembo življenjskega sloga se doseže ogromno. Sladkorna bolezen je zahrbtna. Ne boli in je ne čutite. Žeja in pogosto uriniranje mora biti alarm, da spremenite svoj življenjski slog

Ne gre za bolezen, ampak stanje
»Če so bili lani v središču akcije mednarodni kolesarji Teama Novo Nordisk, so štafeto letos prevzeli štirje izjemni in pogumni slovenski ambasadorji: družina Repše, Maj Langerholz, Andrej Drašler in Ana Turšič. Javnosti so pripravljeni predstaviti svoje življenje s sladkorno boleznijo, po načelu ‘imam sladkorno, a sladkorna nima mene’. Vsi dokazujejo, da lahko navkljub sladkorni bolezni živimo aktivno in zdravo življenje. Skupaj z njimi in tudi z vašo pomočjo, je naš cilj narediti v družbi korak naprej v razumevanju sladkorne bolezni. Četudi jo še imenujemo bolezen, bomo morda v prihodnosti bolj razumeli, da gre morda raje za stanje sladkorne,« je na današnji novinarski konferenci ob otvoritvi akcije #darujemkilometre povzel predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Robert Gratton.

Na sladkorno bolezen ne glejmo s predsodki
Tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek – Travnik, se je pridružila namenu v katerem ZZS že drugo leto z veseljem sodeluje: »Opažamo, da je tudi v zvezi s sladkorno boleznijo treba zmanjševati stigmo, ki so je še vedno deležni predvsem tisti najmlajši, ki se že v otroštvu ali kasneje kot najstniki soočijo s to boleznijo. Kot družba in soljudje pa se moramo zavedati, da lahko vsak od nas veliko prispeva že zdaj in sam po sebi. Predvsem tako, da na osebe s sladkorno boleznijo ne gledamo s predsodki, ampak odprto, da se njihove bolezni ne bojimo, se z njimi o tem pogovarjamo, da smo vključujoči in jih spodbujamo, da kljub določenim omejitvam, če jih imajo, razvijajo svoje zmožnosti in so športno aktivni

Prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na UKC Ljubljana pa je poudaril, da so takšne akcije ozaveščanja, ključne za osebe s sladkorno boleznijo: »Sladkorna bolezen je nekaj, s čimer imajo ljudje veliko dodatnega dela, je pa lahko tudi ena od priložnosti v življenju, ki jo obrnemo sebi v prid. Verjamem, da bomo našli tudi zdravilo za sladkorno bolezen, do takrat pa je tehnologija tista, ki pomaga

Sladkorna bolezen izbira prvake, ki lahko nastopijo kot ambasadorji zdravja