Kolesarjenje je kul, a le če je varno

Tudi letos se nadaljuje akcija zbiranja kilometrov v akciji #Darujemkilometre. Ste jih morda že darovali? Vsekakor je kolesarjenje en najprijetnejših športov s katerim lahko pridodamo v skupni fond akcije, vendar moramo pri veselem in zagnanem zbiranju poskrbeti za našo varnost in varnost sokolesarjev.

Kadar kolesarimo poskrbimo za lastno varnost in kolesarimo previdno in v skladu z našimi sposobnostmi. Nihče ne želi bolečih dni, ki sledijo, zaradi muskelfibra (oz. strokovno: zakasnela reakcija bolečine v mišicah) ali poškodb, ki bi nastale zaradi preobremenitev.

Kadar kolesarimo se držimo površin namenjenih za kolesarje, kadar pa to ni mogoče, vseeno spoštujemo prometne predpise in ohranjamo ustrezno varnostno razdaljo do ostalih kolesarjev (3 dolžine kolesa), pravočasno nakazujemo spremembe smeri in med vožnjo ne uporabljamo mobitela ali drugih elektronski pripomočkov. Krajši postanek je vsekakor boljša rešitev kot pa odrgnine ali zvini in zlomi. Pred našim podvigom poskrbimo, da so kolesa tehnično brezhibna in se na ta način izognemo morebitnim nenačrtovanim postankom ali poškodbam.

Ker nas pogosto spremljajo naši najmlajši, jim moramo z varno in prijetno vožnjo biti vzgled. Ob vožnji uporabljamo čelado, da pokažemo, da te niso nekaj groznega, kar bi nam uničilo frizuro ali se v njej počutili neprijetno zaradi potenja ob naših športnih aktivnostih. Dokazano je namreč, da čelade zmanjšajo tveganje za poškodbe glave kar za 60%. Ob tem pa še zadostimo zakonskim zahtevam za vse mlade do 18. leta starosti. V Sloveniji je namreč obveza, da vsi mladoletni kolesarji pri nabiranju kilometrov na kolesu nosijo čelade.

Za varnost kolesarjev pa vsekakor največ pripomorejo tudi vozniki motornih vozil. Ali veste, da morate pri prehitevanju imeti bočno razdaljo do kolesarjev vsaj 1,5 metra? Kljub temu, da se voznikom pogosto mudi, pa je potrebno upoštevati, da kadar ni prostora za prehitevanje, hitrost ustrezno zmanjšajo (okoli 30km/h ali manj) in zagotovijo, da kolesarji še naprej varno uživajo v svojih športnih aktivnostih.

Več o varnosti na kolesu si lahko preberete na: https://nijz.si/zivljenjski-slog/preprecevanje-poskodb/kolesarjenje/