Kronični bolniki in prehrana

Ob diagnozi in usmeritvah, ki jih včasih dobimo s strani zdravnikov, medicinskih sester in drugih, se nam lahko hitro zazdi, da smo izgubili velik del prehranskega spektra, ki smo ga do takrat z veseljem uživali. Ob tem se srečamo s vprašanjem »kaj sploh lahko jem?« ali »koliko tega živila lahko pojem, da ne bo slabo vplivalo name?«. Vsa vprašanja izhajajo iz tega, da kljub vsem usmeritvam ne vemo točno, kako nadaljevati s prehranskega vidika. To lahko zelo hitro postane stresno, pomanjkanje razumljenih možnosti pa povzroči manjšo motivacijo ter zmanjša vztrajnost z novimi metodami prehranjevanja. 

V letu 2017 je bilo v okviru razpisa Ministrstva za zdravje odobreno sofinanciranje za program »Lahko jem – od prehranskih smernic do jedi na krožniku kroničnih bolnikov«. Znotraj tega je bilo izdanih več kuharskih knjig, med njimi tudi za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2. Te kuharice so namenjene dodatni nadgradnji zdravstvenih smernic, ki jih bolniki dobijo pri zdravniku. Podane so ključne informacije o zdravem načinu prehranjevanja, velikosti porcij, uživanju prigrizkov in drugega. Kuharica usmerja in seznanja uporabnika o veščinah spoznavanja svojih prehranjevalnih navad ter korakov, kjer morajo biti bolj pozorni na zdrava živila, vse od nabave do užitja. Ob vsem tem zajema še preverjene recepte za več ljudi ter vsakodnevno in praznično pripravo. 

Več o prehrani kroničnih bolnikov si lahko preberete na: https://www.prehrana.si/clanek/346-nasveti-in-recepti-za-kronicne-bolnike 

E-kuhalnice so dostopne na spletni strani: http://rak-ms.si/pages/lahko-jem.php