LAŽJA NEGA OTROKA S SLADKORNO BOLEZNIJO

Inzulinsko črpalko so v začetku uporabljali za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1 starejših otrok in odraslih.

Sedanja raziskava o črpalki pa prinaša dobre novice za otroke, tudi za tiste, ki so pravkar shodili, in za njihove starše.
Sladkorna bolezen tipa 1 je prizadela tudi štiriletnega Camdna Greena, pri katerem je krvni sladkor dramatično nihal. Dobival je številne dnevne injekcije inzulina, imel natančne obroke hrane, a kljub temu so bile njegove ravni krvnega sladkorja pogosto previsoke ali prenizke.
Njegova mama Amanda se je zelo bala posledic takih nihanj otrokovega krvnega sladkorja.
Tako je Univerzitetni medicinski center univerze Duke iskal primerno inzulinsko črpalko za Camdna. Zdravnikom se je zdelo, da je otrok, ki je mlajši od pet let in sladkorni bolnik, premlad za rabo inzulinske črpalke.
Pediater, endokrinolog dr. Michael Freemark je povedal, da jih je skrbelo, da bo otrok izvlekel črpalko, saj bi se zadeva lahko razbila. A se ni zgodilo nič takega.
Bili so v skrbeh, da bi tudi črpalka lahko povzročila tako visoke kakor nizke ravni krvne glukoze, kar vse je lahko vzrok za nenadno poslabšanje, komo in druge probleme.
Dr. Freemar pravi, da so ugotovili ravno nasprotno. Učinkoviteje so lahko izvajali kontrolo krvne glukoze in zmanjšali so tudi pogostnost hipoglikemij.
Staršem se učenje ravnanja z inzulinsko črpalko ni zdelo preveč zahtevno. Zdaj so otroku v pomoč starši, veliko pa že zna in ve tudi sam Camden.
Ima več časa za igranje, ni več potrebna tolikšna natančnost glede injekcij inzulina, družini pa življenje postaja bolj enostavno.

Prevod in priredba po
http://www.ivanhoe.com/channels
objavljeno 8.7.02
Sabina Nograšek