Maline in robide

Jagodičje je del naše prehrane, maline in robide pa sodijo med bolj priljubljene. Gre za sicer precej široko skupino gojenih ali divje rastočih sadnih vrst, ki rastejo večinoma v obliki grma različnih velikosti. V to skupino razvrščamo jagodnjake, malinjake, robide, ribeze, kosmulje, borovnice, brusnice, … Čeprav malino in robido najbolj poznamo po okusnih rdečih oziroma črno-vijoličnih plodovih, je okusen in osvežilen tudi čaj iz listov obeh rastlin, še posebej v mešanici z drugimi rastlinami za osvežilne čaje kot so na primer meta, materina dušica, šipek in hibiskus.

Maline

Maline so vir vitamina C, folne kisline ter mangana. Med drugim v manjši količini vsebujejo še druge vitamine in minerale, kot so vitamin K, vitamin E in vitamine iz B skupine, ter minerale železo, magnezij, kalij, kalij in baker. Pomembno mesto v hranilni sestavi zasedajo polifenolne spojine, za katere je značilno antioksidativno delovanje, kar pomeni, da naše telo ščitijo pred oksidativnim stresom.

Robide

Robide so po drugi strani vir vitamina K in vitamina C. Bogate so z manganom ter imajo visok antioksidativni potencial, saj vsebujejo antociane in elagitanine ter druge fenolne snovi. Antocianini med drugim dajejo robidi tipično črno-vijolično barvo.

Več o malinah in robidah ter njihovih hranilnih vrednostih pa si preberite na spletni strani prehrana.si