Kako škodljivo je pitje alkohola v resnici? 

Zasledimo lahko veliko oglasov, ki nam dajo občutek, da je alkohol naraven del življenja in pomemben pri zdravju, sreči in uspehu, da o vključenosti ne govorimo. To ni res, saj varno pitje alkohola ne obstaja. Govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja. 

Vsako pitje alkoholnih pijač pomeni tveganje, ki ima lahko škodljive posledice. Te se lahko kažejo v vplivu na zdravje in kvaliteto življenja nasploh.

Kaj tvegamo ob pitju alkohola? 

Mnogo raziskav potrjuje, da že pitje manjših količin alkohola poveča tveganje za nastanek raka ustne votline, žrela, požiralnika, jeter, debelega črevesa in danke, vpliva tudi na nastanek srčno-žilnih bolezni.

Pitje alkohola je povezano tudi s prometnimi nesrečami, brezposelnostjo, nasiljem, težavami v duševnem zdravju otrok in samomori.

Načeloma velja, da več kot popijemo ob eni ali več priložnostih, večjemu tveganju izpostavljamo sebe, svojo družino in druge.

Pitje alkoholnih pijač se običajno v negotovih časih še poveča in trenutno obdobje epidemije ni izjema. Prav v tem obdobju bi morali biti še posebej pozorni, saj alkohol vpliva na različne vidike imunskega odziva organizma.

S pitjem alkohola zmanjšamo odpornost proti širokemu spektru patogenov, vključno z virusi in bakterijami. Pri virusnih okužbah lahko pitje alkohola celo poveča dovzetnost za okužbo ali prispeva k težjemu poteku bolezni.

Več o tem, kje so meje manj tveganega pitja alkohola, in zakaj je poraba alkohola v Sloveniji skrb vzbujajoča, pa si preberite na spletni strani prehrana.si