Mango

Imate radi mango? Portal prehrana.si ga opiše kot koščičasto sadje, ki izvira iz Azije. Je zimzeleno drevo spada v rod Mangifera in družino rujevk Anacardiaceae. Angleška beseda mango (množina “mango” ali “mangos”) izvira iz portugalske besede manga, iz malezijske besede mangga in iz besede dravidskih jezikov (tamilščina) mankay, kjer man predstavlja “drevo manga” in kay “sadje”. Ime mango se je razvilo med trgovanjem z začimbami z južno Indijo v 15. in 16. stoletju.

Zanimivost: Za predstavnike družine rujevk, kamor sodita tudi  strupeni bršljan, in ruj, je znano, da lahko povzročijo dermatitis.. Tudi pri mangu je dražeč drevesni sok ,  v manjši meri tudi lupina plodov, zlasti nedozorela. Zato morajovrtnarji, ki skrbijo za razmnoževanje rastline spotaknjenci , ali v procesu predelave lupijo sadeže, namenjene konzerviranju, nositi zaščitne rokavice

Po vsem svetu obstaja nekaj več kot 1000 različnih sort manga, kar pojasnjuje raznolikost barv, oblik in velikosti sadežev. Glede na sorto se sadež razlikuje po velikosti, obliki, sladkosti, barvi lupine in  mesa, ki je lahko bledo rumena, zlata ali oranžna. Sorte se med seboj razlikujejo tudi po  okusu, ki je odvisen od razmerja med palmitinsko in palmitoleinsko kislino, ko mango zori. Drevo manga zraste v višino od 15 do 30 m. Drevesna krošnja ima obliko kupole z gostim listjem, ki je temnozeleno-rdečkaste barve. Je nacionalno sadje Filipinov, Indije in Pakistana. Največji proizvajalec manga na svetu je Indija, sledijo pa ji Kitajska, Tajska in Indonezija.

Zorenje in shranjevanje manga

Nezrel mango se hrani pri sobni temperaturi. Dokler ne  dozori, ga ni priporočljivo shranjevati v hladilniku. Ta bo na sobni temperaturi še naprej dozoreval in v nekaj dneh postajal slajši in mehkejši. Za pospešitev zorenja, se lahko sadež položi v papirnato vrečko in pusti na sobni temperaturi dva dni. Ko mango dozori, je shranjevanje v hladilniku priporočljivo, saj je s tem upočasnjen proces zorenja. Cel sadež se lahko v hladilniku hrani do pet dni. Lahko pa se ga tudi olupi, nareže na kocke ter shrani v neprodušno zaprto posodo, ki je lahko v hladilniku več dni, v zamrzovalniku pa tudi do šest mesecev.

Nasvet kako izbrati pravi mango: pri izbiri manga se osredotočite na občutek in ne na barvo, saj ta ni najboljši pokazatelj zrelosti. Tukaj lahko uporabite svoje izkušnje z določanjem zrelosti pri breskvah in avokadu, ki prav tako postanejo mehkejši, ko dozorijo. Zato torej mango vzamete v roko in ga nežno stisnete – zrel mango bo rahlo mehkejši na otip od nezrelega manga, ki bo na otip popolnoma trd.

Več o gojenju, rezanju in hranilnih vrednosti manga pa na spletni strani prehrana.si.