»NALEZIMO SE DOBRIH NAVAD – CEPIMO SE«

Epidemija covida-19 je povzročila eno največjih kriz v zadnjem stoletju, ki je korenito spremenila naša življenja, in učinkovita cepiva so v tem trenutku edino realno upanje, da se ne bo ponovila tudi v naslednji hladni sezoni.

Najučinkovitejša zaščita je cepljenje

Z novim koronavirusom se lahko okuži vsak, tako starejši kot tudi mlajši, k preprečevanju širjenja virusa pa lahko pomembno prispevamo vsi. Pri tem je najpomembnejše, da upoštevamo priporočena zaščitna ravnanja: vzdržujemo medosebno razdaljo vsaj 2 metra, pravilno nosimo masko, skrbimo za higieno rok, zmanjšamo medosebne stike z drugimi in v primeru bolezni ostanemo doma. Najučinkovitejši ukrep za zaščito našega zdravja in zdravja naših bližnjih pa je cepljenje, ki predstavlja najboljšo zaščito pred boleznijo ter težavami, tveganji in posledicami, ki jih prinaša covid-19.

 

Cepiva so varna in učinkovita

Skrb glede varnosti in učinkovitosti cepiv je odveč. Vsa cepiva morajo namreč skozi enake, točno določene, postopke testiranja in ocenjevanja, kjer se preverja njihova učinkovitost in varnost. Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi in čeprav bila časovnica strnjena, se je upoštevalo vse pomembne vmesne korake.

Informacije pridobivajmo iz zanesljivih virov

Ker je ključnega pomena pri odločitvi vsakega od nas naše zaupanje v varnost in učinkovitost cepiv, so na posebni spletni strani Nacionalnega inštituta za zdravje, www.cepimose.si, na enem mestu zbrane vse informacije o cepivih in cepljenju proti covidu-19. Na strani so z odgovori strokovnjakov naslovljena najpogostejša vprašanja ter objavljene aktualne novice, načrt cepljenja, informacije o cepilnih centrih in neželenih učinkih. V preglednem interaktivnem prikazu pa so predstavljeni tudi podatki o cepljenju proti covidu-19 tako za celotno Slovenijo kot tudi za posamezne regije in občine.

Zaščitimo sebe in druge

Odločitev za cepljenje proti covidu-19 je v rokah vsakega posameznika, odgovornost do drugih pa je v rokah nas vseh. Ne pozabimo, da je cepljenje proti covidu-19 tudi izkaz odgovornosti do tistih, ki so lahko krhkega zdravja in podvrženi resnim zapletom. Ko bomo na vrsti, se torej cepimo. S tem namreč izkazujemo skrb zase in za vse okoli nas. Na cepljenje se lahko prijavimo na portalu zvem.ezdrav.si ali na spletni strani www.cepimose.si

 

Pomembno je, da za uspešno obvladovanje epidemije stopimo skupaj.

Zato se čim prej nalezimo dobrih navad in se cepimo v čim večjem številu.

 

priloge za prenos:

Plakat-1

Plakat-2