Na Jesenicah smo društvene aktivnosti prilagodili epidemiološkim razmeram in namesto aprilskega predavanja pripravili delavnico o pomenu računalniške pismenosti pri vodenju sladkorne bolezni. Prisotni so spoznavali operacije pametnega telefona in programe, s katerimi vodimo sladkorno bolezen.

V maju pa smo pod mentorstvom podjetja Medis-M pripravili delavnico o digitalnem povezovanju oz. prenosu meritev glukoze v krvi iz merilnika na pametne telefone. Sestali smo se dvakrat, predstavitev je bila zelo zanimiva, nazorna in razumljiva. Udeleženci so z velikim interesom sprejemali informacije o uporabnosti predstavljenega aparata (OneTouch Verio Reflect) in se veselili možnosti uporabe slišanih znanj v praksi. S pridobljenimi znanji so bili zelo zadovoljni, tako bodo  sporočali diabetološki ambulanti svoje vrednosti krvnega sladkorja ter bolj poglobljeno lahko obvladovali svojo bolezen.

Skrbeli smo tudi za gibanje v naravi in v aprilu odšli na pohod od jezera Završnica do Titove vasi v občini Žirovnica. Pohod je bil zanimiv predvsem za nekaj sicer dolgoletnih članov, ki na tem pohodu še niso bili. V maju pa smo s Hrušice, kjer je več zanimivih gradbišč (gradnja drugega cestnega tunela Karavanke in adaptacija tirov v železniškem tunelu proti Avstriji),  odšli po gozdni cesti proti Mojstrani; do tam nismo prišli, ker nas je dež pregnal nazaj na Hrušico.

Maja v bližnji okolici Jesenic zacvetijo narcise. Letos je bil sicer čas cvetenja nekoliko zamaknjen, vendar pa je bilo zato toliko bujnejše in lepše. Z veseljem  in veliko pričakovanja smo se odpravili na  pohod na Pristavo v Javorniškem Rovtu in se sprehodili med belimi poljanami. Nekateri travniki so bili tako obdarjeni z narcisami, kot da bi sneg ponovno pobelil travo – prekrasno, cvetoče, dišeče, vabljivo….Naklonjeno nam je bilo tudi vreme in smo  resnično uživali v kulisi narave in prijetne družbe.

V začetku maja smo med uradnimi urami spet začeli meriti krvni sladkor, holesterol in RR, česar so se razveselili tako občani kot dijakinje zdravstvene usmeritve, ki na ta način pridobivajo dragocene praktične izkušnje.

Lilijana Kos