Nasveti in recepti za kronične bolnike

Odrekanje hrani pri različnih boleznih je za posameznika lahko velik stres in marsikdo nima motivacije, da bi dolgoročno vzdrževal nove, zdrave navade v prehranjevanju. Kronične bolezni so danes v porastu in globalno predstavljajo kar 70% vseh bolezni, zato je strokovno svetovanje o prehranskih izbirah pri teh osebah zelo pomembno. Še posebej so ranljivi tisti, ki so socialno in ekonomsko ogroženo ter si zaradi cenovne nedostopnosti težje privoščijo priporočena živila, ki so s strani prehranskih svetovalcev pogosto predstavljena kot varovalna, kar pomeni, da so zdravju koristna živila.

Pri svetovanju bolnikom o ustrezni prehrani se pojavlja veliko togosti. Ljudem se večinoma predstavijo omejitve, torej česa ne smejo preobilno uživati in katerih živil naj se izognejo. Je hrana potem še vedno užitek? Izguba izbire in užitka v prehranjevanju za marsikoga predstavlja težavo v življenju, ko se je enkrat s tem prisiljen soočiti. To pomeni, da posameznik pogosto tudi zavrača prehranske nasvete zdravstvenega delavca ali pa jih v svoj življenjski slog vključuje nezadostno.

Z namenom, da bi delo olajšali zdravstvenim delavcem, ki odraslim svetujejo na primarnem zdravstvenemu nivoju, je bil izveden projekt »Lahko jem – od prehranskih smernic do jedi na krožniku kroničnih bolnikov«. Pripravljena je bila tudi knjižica,  ki se posebej osredotoča na prehranjevanje pri sladkorni bolezni tipa 2, ki opisuje različna živila in njihove prednosti, pomaga pri razumevanju pomembnosti izboljšanja prehranjevalnih navad in nudi tudi več uporabnih nasvetov. Vabljeni, da knjižico prelistate!

Več o tem si lahko preberete na https://www.prehrana.si/moja-prehrana/drugi-prehranski-nasveti/kronicni-bolniki

Knjižica o prehrani pri sladkorni bolezni tipa 2 pa je dosegljiva na naslednji povezavi: https://rak-ms.si/media/lahko_jem/lahko_jem_sladkorna_tip2.pdf