ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, 14. novembra, vas vabimo na spletni dogodek

Prvi sovražnik 200.000 oseb s sladkorno boleznijo v času Covid-19 je neurejen krvni sladkor,

v petek, 13. novembra 2020, ob 11. uri,
prek spletne konference.

V novembru obeležujemo Svetovni dan sladkorne bolezni, s katero živi vsaka deseta oseba na svetu, po ocenah jih je v Sloveniji kar 200.000. Zveza društev diabetikov Slovenije v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije, ob podpori Mednarodne zveze diabetikov v Evropi (IDF Europe), zato na dan pred Svetovnim dnevom sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra, na spletnem dogodku predstavlja rezultate raziskave IDF Europe: kako je epidemija covid-19 in z njo povezani ukrepi vplivala na osebe s sladkorno boleznijo v Sloveniji. V Italiji so namreč med epidemijo covid-19 pri osebah s sladkorno boleznijo zabeležili kar trikratno povečanje števila amputacij stopal ali prstov v primerjavi z lani.

Na dogodku bodo izsledke raziskave in usmeritve za obvladovanje bolezni predstavili:

• Robert Gratton, predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije;
  • Alojz Rudolf, podpredsednik Zveze društev diabetikov Slovenije in predstavnik organizacije IDF Europe v Sloveniji;
  • dr. Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije;
  • izr. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., predsednica združenja zdravnikov družinske medicine;
  • prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., predstojnik KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na Pediatrični kliniki v Ljubljani;
  • Ana Turšič, ambasadorka v letošnji vseslovenski akciji ozaveščanja o sladkorni bolezni #darujemkilometre.

Dogodek bo trajal do 12. ure. Zaradi varnosti in spoštovanja aktualnih ukrepov zaradi covid-19, bo potekal prek spleta. Lepo prosimo, da nam akreditacije za spremljanje dogodka pošljete na komunikacije@mediade.si do srede, 11. novembra, do 13. ure. Tako vam bomo lahko posredovali dodatne informacije in povezavo do dogodka. Po predhodnem dogovoru, bodo sogovorniki v tem tednu na razpolago za druge oblike vključevanja; izjave, intervju, snemanja. Z veseljem vas povežemo! V priponki vam prilagamo še kratko infografiko, ki jo lahko kakorkoli uporabite.

Za dodatne informacije smo vam na voljo tudi na 041 213 451 (Matjaž Kljajić).

Vljudno vabljeni!

Priloga: