Prehrana pri sladkorni bolezni tipa 2 

Zakorakali smo v jesen, ko imamo več časa in lahko kuhamo marsikaj. Je pa potrebna posebna skrb pri prehrani za osebe s sladkorno boleznijo. 

Število vseh oseb s sladkorno boleznijo v Sloveniji narašča in naj bi po nekaterih ocenah obsegalo med 154.000 in 175.000 oseb. Čeprav zadnja leta prevladuje splošno mnenje, da se pri sladkorni bolezni tipa 2 spodbuja upoštevanje načel zdrave in uravnotežene prehrane, se moramo zavedati, da se posamezniki s to boleznijo med seboj razlikujejo. 

Predvsem pri kompleksnejših bolnikih je potrebno upoštevati prilagojene prehranske pristope, ki jih obravnavajo strokovno usposobljeni zdravstveni delavci (edukatorji) v specialističnem diabetološkem timu. Za večino bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 velja osnovno razumevanje pomena hranil, skupin živil, priprave jedi, velikost porcij, razporeditev obrokov preko dneva in sestavljanje dnevnega jedilnika. Slednje je opredeljeno v strokovnih, vendar enostavnih navodilih publikacije z naslovom Lahko jem pri sladkorni bolezni. 

Povzeto po https://www.prehrana.si/moja-prehrana/drugi-prehranski-nasveti/kronicni-bolniki