So kosmiči brez dodanega sladkorja res brez sladkorja?

Številni dnevno uživamo kosmiče. Nekateri navadne ovsene kosmiče, drugi se raje odločijo za kosmiče z različnimi okusi in dodatki. Trgovci in proizvajalci nas prepričujejo z različnimi trditvami na embalaži. Zaradi pomanjkanja časa se ljudje pri nakupu pogosto odločamo glede na barvito poslikano embalažo in navedbe ali trditve , ki so na njih, misleč, da smo izbrali najbolj primeren izdelek za uravnoteženo prehrano.

Kdaj je sploh dopustna trditev “brez dodanega sladkorja”?

Trditev brez dodanega sladkorja glede na Uredbo 1924/2006 pomeni, da sladkor živilu ni bil dodan, in katera koli trditev s podobnim pomenom za potrošnika je dopustna samo, kadar izdelek ne vsebuje nobenih dodanih mono- ali disaharidov ali drugih živil, uporabljenih zaradi njihovih sladilnih lastnosti.

Če so v živilu naravno prisotni sladkorji, je treba v označbo vključiti naslednjo izjavo: “Vsebuje naravno prisotne sladkorje.”

Več o oglaševanih izdelkih ‘brez sladkorja’ in o tem, kateri kosmiči so zares brez sladkorja, pa si preberite na spletni strani veskajjes.si