Solate – nasveti in kuharski recepti iz projekta Lahko jem

Solate so pomemben del našega jedilnika. Vnos zelenjave je v Sloveniji nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Stroka meni, da prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in celo nekatere vrste raka.

Zelenjava krepi in ohranja zdravje, dobro počutje in delovne sposobnosti. Varuje pred prehladi, znižuje krvni tlak, pomaga vzdrževati zdravo telesno maso in pomembno prispeva k zdravi, pestri in uravnoteženi prehrani.

Solate – Nasveti in kuharski recepti – so nastali v sklopu projekta Lahko jem, pod okriljem Pomurskega društva za boj proti raku in Rdečega križa Slovenije – Območno združenje Murska Sobota s financiranjem s strani Ministrstva za zdravje (Dober tek Slovenija). Publikacija je odlična priložnost za nove in sveže ideje glede večjega vključevanja zelenjave v naš dnevni jedilnik. Zbrani so recepti, s katerimi je možno s sezonskimi vrstami zelenjave pokrivati celo leto. Z barvitostjo, pestro paleto okusov in zanimivimi kombinacijami so solate predstavljene na način, da so primerna tako za vsakdan, kot za praznično mizo z družino ali prijatelji. Poskrbite, da je solata, brez izgovorov, del vašega jedilnika vsak dan.

Publikacija je dosegljiva na https://www.dobertekslovenija.si/wp-content/uploads/2019/12/Solate-Nasveti-in-kuharski-recepti-RK-Murska-Sobota.pdf

Povzeto po https://www.prehrana.si/clanek/416-solate-lahko-jem-nasveti-in-kuharski-recepti