Vpliv soli na črevesno mikrobioto in zvišan krvni tlak

Posledice prekomernega uživanja soli, kot so povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni, so dobro poznane. Natrij, ki ga zaužijemo s soljo, se namreč akumulira v krvi, telo pa poskuša ohranjati ionsko ravnovesje tako, da v krvnem obtoku zadržuje več vode in na ta način zmanjšuje koncentracijo ionov. Dodaten volumen krvi povzroči dodaten pritisk na srce in ožilje, zaradi česar mora srce črpati močneje, to pa na daljši rok vodi v manj prožno ožilje in zvišan krvni tlak.

A neposredni učinek na ožilje je samo eden izmed mehanizmov negativnih posledic uživanja soli. Raziskave so pokazale tudi posredni vpliv soli na delovanje ledvic, na živčni sistem in nedolgo tega tudi na imunski sistem ter povečano obolevnost za avtoimunskimi obolenji, kot je na primer multipla skleroza. Uživanje soli namreč zviša populacijo Th-17 imunskih celic, ki sprožajo vnetne procese v telesu, kar je eden izmed razlogov za nastanek visokega krvnega tlaka. Do izjemno zanimivih ugotovitev, ki povezujejo omenjene negativne učinke in nam bodo v prihodnje morda pomagale razumeti razvoj negativnih posledic uživanja soli na telo, pa so nedavno prišli raziskovalci z ameriške univerze MIT, ki so v sodelovanju z nemškimi kolegi izvedli raziskavo o vplivu uživanja soli na črevesno mikrobioto. Izsledki raziskave so bili objavljeni v novembrski številki ugledne znanstvene revije Nature.

Več o raziskavi in rezultatih pa si preberite na spletni strani prehrana.si