Priporočila sladkornim bolnikom za poletje

Zakorakali smo v poletje, ki prinaša veliko sonca in prostega časa. Morda letos ne bo najbolj klasičnega poletja, saj nas še vedno spremlja koronavirus covid-19, to pa še vedno ne pomeni, da si v naslednjih mesecih ne boste vzeli nekaj časa za odklop.

Poskrbite zase!

Poletje je najtoplejši čas v letu. Bolj kot kadarkoli prej je pomembno, da pijemo zadostno količino vode – priporoča se vsaj 2 litra vode sobne temperature na dan, tudi če nismo žejni. Če smo telesno aktivni, naše telo potrebuje še več tekočine, zaradi česar imejte to v mislih. Poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem. Uporabljajte sončno kremo, sončna očala in pokrivala, vaša oblačila pa naj bodo lahka in ne prevroča. Poleti lahko svoj jedilnik prilagodite in uživate »lahko« hrano. Če imate možnost, si lahko solato pripravite kar iz zelenjave, ki je zrasla na vašem vrtu. Poskrbite, da boste večino časa preživeli v senci, če pa vam je vroče, si privoščite hladen tuš.

Se odpravljate na izlet ali potovanje?

Tudi na krajše izlete se podajte pripravljeni! Preden greste, se pozanimajte, kje boste in kaj boste počeli. Tako lahko že prej povprašate svojega zdravnika ali diabetologa o nasvetih, na primer glede prilagojenega odmerka zdravil zaradi športa ali podobno.

S seboj vzemite več medicinskih pripomočkov in zdravil, kot jih boste potrebovali. Vedno je bolje imeti več kot pa premalo, saj se lahko znajdete v nepredvidljivih situacijah. Če se odpravljate na avtobus ali letalo, imejte pripomočke za vodenje sladkorne bolezni s seboj. Kovček se lahko hitro izgubi.

Če se odpravljate na pot z avtom, v hladilno torbo zapakirajte dovolj tekočine in zdravih prigrizkov. V hladilni torbi lahko s seboj vzamete tudi inzulin, pri čemer bodite pozorni, da ga ne boste položili na hladilni vložek. Vročina lahko vpliva na vaš krvni sladkor, obenem pa lahko uniči merilec in podobne stvari, če jih pustite v vročem avtu ali kjerkoli na soncu. Bodite pozorni!

Med potovanjem se večkrat ustavite in sprehodite. Izkoristite priložnost, da razmigate svoje telo.

Pozorni bodite na hrano, ki jo uživate. Izognite se soncu in ne hodite okrog bosi, niti na plaži.

S seboj vedno imejte pripomočke za sladkorno bolezen. Krvni sladkor si merite pogosteje, če se vam zdi, da ga boste tako lažje uravnali.

In ne pozabite!

Osebe s sladkorno boleznijo spadajo pod bolj ogrožene skupine, kar se tiče virusa covid-19. Zaradi tega s seboj vzemite tudi razkužilo in maske za obraz, da boste zaščitili sebe in tiste okrog vas, obenem pa se prepričajte, da bo vaš oddih minil mirno in brez preveč stresa – spremljajte situacijo in upoštevajte priporočila.

Poskrbite za to, da boste uživali varno.