Sezona nabiranja regrata

Navadni regrat je po vsem svetu zelo razširjen, sezona njegovega nabiranja pa je že v polnem razmahu. Začne se marca, ko regrat požene mlade in nežne liste, ki so mehkejši in vsebujejo manj grenčic, zaradi česar so v solatah še posebej priljubljeni.

Uporaba regrata

Portal prehrana.si navaja, da v kulinariki uporabljamo regratove liste in cvetove, mlete pražene korenine pa se uporabljajo kot kavni nadomestek. Uživanju cvetnih stebel se raje izognimo, saj le-ta vsebujejo večje količine grenkega glikozida taraksacina, ki v večjih odmerkih povzroča slabost, drisko in bruhanje.

Mlade liste, ki jih nabiramo vse do cvetenja, največkrat uporabljamo v solatah, vendar se izjemno dobro obnesejo tudi v juhah ali kuhani na pari, kot priloga. Za kuhanje so primerni tudi nekoliko starejši listi, ki postanejo trši in zato manj primerni za solate. Listi vsebujejo izjemno visoke količine vitamina K ter predstopnje vitamina A, pa tudi visok delež vitaminov C, B2 in B6. Od mineralov so v regratu v največjih količinah zastopani kalcij, železo in mangan.

Cvetove nabiramo od sredine aprila pa do konca cvetenja. Uporabljajo se predvsem za izdelavo regratovega vina in regratovega sirupa, mlade cvetne poganjke pa lahko vlagamo podobno kot kapre.

Več o regratu in o njegovih koristnih učinkih pa na spletnem portalu prehrana.si!