Shranjevanje živil v hladilniku

Spletna stran prehrana.si piše o tem, kako in zakaj shranjevati živila v hladilniku. Pri tem se je pomembno zavedati, da ne glede na to, ali hrana prihaja z vašega vrta, trgovine ali restavracije, pravilno ravnanje in skladiščenje omogočata podaljšanje obstojnosti živila, preprečitev fizikalnih, biokemijskih in mikrobioloških sprememb, ali drugače povedano zagotavljanje kakovosti in varnosti. Včasih ni prav očitno, kje naj se določen živilski izdelek shrani, da se ohrani njegova kakovost in zagotovi varno uživanje, zato je v nadaljevanju predstavljenih nekaj namigov, ki vam pri tem lahko pomagajo.

Kakšna naj bo temperatura v hladilniku?

Temperatura v hladilniku naj bo povprečno 4°C. Hladilnik naj bo opremljen s termometrom, izmerjeno temperaturo na njem redno spremljajte. Temperaturo še posebej spremljajte v poletnih mesecih, ali če se hladilnik pogosto odpira. Izogibajte se prenapolnjenemu hladilniku in pustite dovolj prostora med živili, da zrak lahko kroži in hladilnik pravilno deluje.

Kako hraniti hrano v hladilniku?

Nekatera živila, zlasti surova, vsebujejo mikroorganizme, ki lahko povzročijo okužbo. S kuhanjem se mikroorganizmi uničijo, vendar moramo paziti, da pri hranjenju ne prihaja do okužb živil, ki jih termično ne obdelujemo. Zato pri shranjevanju uporabimo ustrezno embalažo, da s tem preprečimo navzkrižno onesnaževanje živil. Ker je rast mikroorganizmov pri nižjih temperaturah počasnejša, je potrebno surovo meso, ribe in perutnino hraniti v zaprtih posodah na spodnji polici hladilnika, saj je to običajno najhladnejši del. Pomembno je tudi, da je kuhana hrana pripravljena za uživanje ločena od surove hrane. Če se vam je nekaj po nesreči razlilo, to nemudoma obrišite, da preprečite razrast mikroorganizmov. Dobra higiena v hladilniku je zelo pomembna, zato je hladilnik potrebno pogosto čistiti.

Več o tem, če lahko vročo hrano postavite v hladilnik in kako optimalno shranjevati živila, pa na njihovi spletni strani.