Tudi v mestnih središčih sveže in lokalno

Zveza potrošnikov Slovenije piše o pomembnosti sveže, lokalne prehrane, ki je tudi v mestnih središčih zelo pomembna in vedno bolj dostopna.

Zdravo in uravnoteženo se najlažje prehranjujemo, če uživamo nepredelana, sveža in lokalna živila. Pa je takšen način prehranjevanja sploh mogoč za tiste, ki živijo v mestnem okolju? Kako priti do lokalnih in svežih jajčk, krompirja in čebule sredi mestnega središča?

Prva možnost je obisk tržnice. Vsa večja slovenska mesta se lahko pohvalijo z barvitimi mestnimi tržnicami, ki nudijo pestro izbiro sadja, zelenjave in drugih proizvodov okoliških kmetov. V zadnjih letih pa se pojavljajo tudi zanimivi in inovativni načini ponudbe lokalnih pridelkov in proizvodov.

Ena izmed prvih takšnih novosti je bila uvedba mlekomatov. To so sodobni avtomatizirani točilni sistemi, ki vsakomur omogočajo dostop do svežega, surovega mleka. V Sloveniji so postavljeni v okolici tržnic in večjih nakupovalnih središč. Prvi so se začeli pojavljati že pred več kot desetimi leti. Danes jih je tako že več kot 60, njihovo število pa še narašča.

Več o tem, kaj vse lahko kupimo v mlekomatu in zakaj je takšno nakupovanje dobro pa na njihovi spletni strani.