Sladkorna bolezen in družina

Sladkorna bolezen ima pomemben vpliv na posameznika in njegovo družino. Tako smo se za decembrsko izdajo revije Sladkorna bolezen pogovarjali s Karmen in Marušo, ki imata sladkorno bolezen, povabili pa smo tudi njuni družini.

Karmen ima sladkorno bolezen tipa 2. Njeno ožjo družino sestavljajo mož Bojan in sinova Dominik ter Matic, ki jo podpirajo in vsakodnevno občudujejo. Karmen je bila pri pogovoru iskrena. »Od začetka je najprej problem, ker si navajen jesti vse. Veliko sladkarij, ne rabiš paziti na količino zaužite prehrane – potem pa moraš nenadoma vse skupaj obrniti, paziti na to, kar ješ, in se znati zaustaviti,« je začela svojo pripoved Karmen.

Sladkorno bolezen uravnava s pomočjo tablet, dolgotrajnega inzulina in prehrane, ki ji pripisuje največji pomen. Največji izziv ji predstavlja uravnavanje telesne teže, čeprav je v zadnjem letu in pol izgubila kar 26 kilogramov. »Gibam se vsak dan, hodim na telovadbe, tudi na vodno aerobiko,« je razložila in tako je hitro postalo jasno, da je njen glavni hobi šport, s katerim se veliko ukvarja.

Sicer je zaposlena v trgovini – letos so se začeli ukvarjati tudi z zdravo prehrano in v program so vključili tudi oreščke, žita, suho sadje in podobno. S tem se tudi vsakodnevno izobražujejo in Karmen ima priložnost, da se vedno znova uči. Pogovarjali pa smo se tudi z Marušo, ki ima sladkorno bolezen tipa 1. Njena mama Barbara in sestra Eva imajo do zdaj že dobro dodelano dinamiko.

»Na začetku je šok,« je pripoved začela Barbara. »Ne pričakuješ, misliš, da se kaj takšnega ne more zgoditi tvoji družini – in potem se zgodi.« Seveda so se pojavili dvomi in krizni momenti, ko je starejša od obeh hčerk, Maruša, dobila sladkorno bolezen. »Ampak potem se sprijazniš in ugotoviš, da je potrebno živeti s tem in da je mogoče tudi normalno živeti s tem.

Do zdaj smo že vsi to sprejeli, ni pa dneva, ko bi na to lahko pozabil,« se je nasmejala mama, ki jo je veliko skrbelo tudi, ko je bila Maruša v Kopru in je študirala. Več o Karmen, Maruši in njunih družinah pa si preberite v decembrski izdaji revije Sladkorna bolezen!