Spoštovane novinarke, spoštovani novinarji

sladkorna bolezen je v porastu in tako ena od prednostnih tematik v Sloveniji in svetu. V Sloveniji že več kot 100.000 prebivalcev prejema zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, to število pa je vsako leto višje za približno tri odstotke. Večanje bremena bolezni zahteva pripravo, razvoj in implementacijo učinkovitih načinov obvladovanja bolezni na sistemski ravni.

V okviru Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010–2020, ki v Sloveniji na strateški ravni ureja sladkorno bolezen, je bilo v šestih letih uresničenih že veliko ukrepov za boljše obvladovanje te kronične bolezni, še vedno pa ostaja več izzivov, s katerimi se bomo srečevali v prihodnosti. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje organiziral že 7. Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni. Osrednja tema letošnje konference je bilo prepoznavanje problemov in njihovih možnih rešitev na področju preprečevanja in oskrbe kroničnih bolezni na splošno. Poudarek je bil na prioritetah obvladovanja sladkorne bolezni in kakovostne oskrbe bolnikov s sladkorno boleznijo v Sloveniji v letu 2017 in naprej.

Več si lahko preberete v sporočilu za medije, ki je objavljeno na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi, kjer so dosegljive tudi tonske izjave, infografike in dodatno gradivo.

Zahvaljujemo se vam za objave in vas vabimo, da nas spremljate tudi na Twitterju in Facebook strani.

Želimo vam prijetno in uspešno sredo.
Z lepimi pozdravi,