Tržni pregled sladkovodnih ribogojnic

Ribe imajo pomembno vlogo v naši prehrani, ker so vir dobro prebavljivih in izkoristljivih beljakovin, vsebujejo pa tudi esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Pri načrtovanju jedilnika pa na sladkovodne ribe pomislimo veliko redkeje kot na morske. Sladkovodne ribe gojijo v številnih, predvsem manjših družinskih ribogojnicah po vsej Sloveniji. Očiščene ribe so v teh ribogojnicah tudi za četrtino, fileji pa za tretjino cenejši kot v trgovini, ob obisku ribogojnic pa ni dvoma o poreklu in svežini rib, saj so postrvi pogosto ulovljene pred vašimi očmi. Kosilo lahko ponekod ulovite celo sami, saj nekatere ribogojnice obiskovalcem ponujajo celo ribolov.

Kljub temu je nakup v ribogojnici potrebno načrtovati. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da se je pri številnih ribogojnicah potrebno naročiti za obisk, da so nekateri ribogojci prek telefona nedosegljivi in da imajo zelo kratek delovnik. Ceniki niso vedno dostopni na spletu, ponekod pa ob nakupu niso prejeli računa oziroma plačilo s kartico ni vedno mogoče.

Ponudba sladkovodnih rib v Sloveniji je pestra in dobra, lokalne ribogojnice pa posejane po vsej državi. To zagotavlja kratko transportno pot in najbolj trajnosten način nakupovanja hrane. ZPS je pod drobnogled vzel 10 naključno izbranih ribogojnic po Sloveniji, ki se ukvarjajo s sladkovodno akvakulturo z namenom gojenja salmonidov (predvsem različnih vrst postrvi) za prehrano ljudi. Več o postopku preverjanja ribogojnic si lahko preberete na strani ZPS.

Načrtujte obisk

Obisk lokalne sladkovodne ribogojnice je lahko prav posebna izkušnja in prijetno doživetje, za katerega si je sicer treba vzeti nekaj časa. V večini primerov bodo namreč ribe, ki ob prihodu še plavajo v bazenu, ulovili in očistili pred vašimi očmi, zato o svežini ni treba dvomiti. A v primerjavi z nakupom v trgovini, obisk ribogojnice skoraj vedno zahteva predhodno načrtovanje. Po navadi ribogojnice niso odprte vse dni v tednu, pogosto se boste morali za obisk predhodno naročiti po telefonu oziroma spletu. Na ZPS pa tudi priporočajo, da se o dnevni ponudbi pozanimate vnaprej, še zlasti, če želite kupiti večjo količino očiščenih rib ali filejev ali če se želite prepričati, katere vrste rib so v ribogojnici na voljo na dan vašega obiska. Marsikje je nakup mogoč le z gotovino.

 

Poskrbite za hladno verigo

Ribe so hitro pokvarljivo živilo, zato je zelo pomembno, da po nakupu z njimi ravnate previdno. Na ZPS za transport rib priporočajo uporabo hladilne torbe, saj s tem vzdržujete hladno temperaturno verigo in zagotavljate varnost živil. Pri shranjevanju v hladilniku morate paziti, da se ribe ne dotikajo drugih živil, saj bi lahko prišlo do navzkrižnega onesnaženja.

Ribogojci svetujejo, da sveže ulovljene ribe vsaj nekaj ur pred pripravo shranite na hladnem, s tem preprečite, da bi se med peko zvile oziroma ukrivile. Priporočajo, da nakup rib opravite dan pred želeno pripravo. Preden jih date v ponev ali pečico, naj bodo vsaj 30 minut na sobni temperaturi.

 

Morske ali sladkovodne? Oboje!

Tudi sladkovodne ribe so dober vir esencialnih hranil, ki so pomembna za ohranjanje našega zdravja. Če primerjamo postrv in lososa, ima prva skoraj še enkrat nižjo energijsko vrednost, a obe imata visoko vsebnost beljakovin in nekaterih vitaminov ter nujno potrebnih maščobnih kislin omega-3 (EPA in DHA).

 

ZPS NASVET

1.        Ribe so pomemben vir esencialnih hranil, vendar jih v svoj jedilnik žal pogosto pozabimo vključiti. Poskusite povečati vnos pestrega nabora rib, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso in mesnine, vsaj enkrat do dvakrat na teden.

 

Ribe imajo pomembno vlogo v naši prehrani, ker so vir dobro prebavljivih in izkoristljivih beljakovin, vsebujejo pa tudi esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Pri načrtovanju jedilnika pa na sladkovodne ribe pomislimo veliko redkeje kot na morske. Sladkovodne ribe gojijo v številnih, predvsem manjših družinskih ribogojnicah po vsej Sloveniji. Očiščene ribe so v teh ribogojnicah tudi za četrtino, fileji pa za tretjino cenejši kot v trgovini, ob obisku ribogojnic pa ni dvoma o poreklu in svežini rib, saj so postrvi pogosto ulovljene pred vašimi očmi. Kosilo lahko ponekod ulovite celo sami, saj nekatere ribogojnice obiskovalcem ponujajo celo ribolov.

Kljub temu je nakup v ribogojnici potrebno načrtovati. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da se je pri številnih ribogojnicah potrebno naročiti za obisk, da so nekateri ribogojci prek telefona nedosegljivi in da imajo zelo kratek delovnik. Ceniki niso vedno dostopni na spletu, ponekod pa ob nakupu niso prejeli računa oziroma plačilo s kartico ni vedno mogoče.

Ponudba sladkovodnih rib v Sloveniji je pestra in dobra, lokalne ribogojnice pa posejane po vsej državi. To zagotavlja kratko transportno pot in najbolj trajnosten način nakupovanja hrane. ZPS je pod drobnogled vzel 10 naključno izbranih ribogojnic po Sloveniji, ki se ukvarjajo s sladkovodno akvakulturo z namenom gojenja salmonidov (predvsem različnih vrst postrvi) za prehrano ljudi. Več o postopku preverjanja ribogojnic si lahko preberete na strani ZPS.

Načrtujte obisk

Obisk lokalne sladkovodne ribogojnice je lahko prav posebna izkušnja in prijetno doživetje, za katerega si je sicer treba vzeti nekaj časa. V večini primerov bodo namreč ribe, ki ob prihodu še plavajo v bazenu, ulovili in očistili pred vašimi očmi, zato o svežini ni treba dvomiti. A v primerjavi z nakupom v trgovini, obisk ribogojnice skoraj vedno zahteva predhodno načrtovanje. Po navadi ribogojnice niso odprte vse dni v tednu, pogosto se boste morali za obisk predhodno naročiti po telefonu oziroma spletu. Na ZPS pa tudi priporočajo, da se o dnevni ponudbi pozanimate vnaprej, še zlasti, če želite kupiti večjo količino očiščenih rib ali filejev ali če se želite prepričati, katere vrste rib so v ribogojnici na voljo na dan vašega obiska. Marsikje je nakup mogoč le z gotovino.

 

Poskrbite za hladno verigo

Ribe so hitro pokvarljivo živilo, zato je zelo pomembno, da po nakupu z njimi ravnate previdno. Na ZPS za transport rib priporočajo uporabo hladilne torbe, saj s tem vzdržujete hladno temperaturno verigo in zagotavljate varnost živil. Pri shranjevanju v hladilniku morate paziti, da se ribe ne dotikajo drugih živil, saj bi lahko prišlo do navzkrižnega onesnaženja.

Ribogojci svetujejo, da sveže ulovljene ribe vsaj nekaj ur pred pripravo shranite na hladnem, s tem preprečite, da bi se med peko zvile oziroma ukrivile. Priporočajo, da nakup rib opravite dan pred želeno pripravo. Preden jih date v ponev ali pečico, naj bodo vsaj 30 minut na sobni temperaturi.

 

Morske ali sladkovodne? Oboje!

Tudi sladkovodne ribe so dober vir esencialnih hranil, ki so pomembna za ohranjanje našega zdravja. Če primerjamo postrv in lososa, ima prva skoraj še enkrat nižjo energijsko vrednost, a obe imata visoko vsebnost beljakovin in nekaterih vitaminov ter nujno potrebnih maščobnih kislin omega-3 (EPA in DHA).

 

ZPS NASVET

1.        Ribe so pomemben vir esencialnih hranil, vendar jih v svoj jedilnik žal pogosto pozabimo vključiti. Poskusite povečati vnos pestrega nabora rib, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso in mesnine, vsaj enkrat do dvakrat na teden.

2.        Zaradi velike vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin omega-3 so tako morske kot sladkovodne ribe še posebej pomembne v prehrani nosečnic in doječih mater, saj ugodno vplivajo na rast in razvoj otroka.

3.        V lokalnih ribogojnicah boste zagotovo dobili najbolj sveže ribe. Zanje boste odšteli manj kot na tržnici ali v trgovini.

Zaradi velike vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin omega-3 so tako morske kot sladkovodne ribe še posebej pomembne v prehrani nosečnic in doječih mater, saj ugodno vplivajo na rast in razvoj otroka.

3.        V lokalnih ribogojnicah boste zagotovo dobili najbolj sveže ribe. Zanje boste odšteli manj kot na tržnici ali v trgovini.