Umetna sladila – da ali ne?

Umetna sladila so v preteklih letih postala skoraj stalen spremljevalec v živilih in pijačah. S pojavom diet, ki opevajo zmanjševanje vnosa kalorij, ogljikovih hidratov ali sladkorja, pa so sladila še dodatno pridobila na popularnosti in prepoznavnosti. To pa je pripeljalo tudi do debat o njihovih vplivih na zdravje.
Z dokazovanjem posledic pretirane uporabe sladkorja se je razvila dirka za razvoj »zdravih« alternativ, ki so pripeljale do tega, da so danes umetna sladila celo slajša od sladkorja, vendar pri tem sploh nimajo ali pa imajo izredno nizko kalorično vrednost.

Umetna sladila so relativno nova iznajdba, za katere se pojavlja ogromno nasprotujočih si trditev. Ta so povezana z izgubo telesne teže, njihovih povezavah s sladkorno boleznijo tipa 2, rakom, prebavnih motnjah in drugih zdravstvenih implikacijah.

Zato so zdravstveni in medicinski strokovnjaki v znanstveni študiji pregledali 56 dosedanjih raziskav in ugotovitve objavili v znanstveni reviji The BMJ. Ugotovitve strokovnjakov so, da med uživalci sladkorja in umetnih sladil ni statistično ali klinično relevantnih razlik. V nekaj primerih raziskav so se pojavile korelacije med zmanjševanjem indeksa telesne mase in vrednosti krvnega sladkorja, vendar te niso bile popolnoma zanesljive.

Strokovnjaki so v raziskavi ugotovili, da rezultati dosedanjih raziskav in študij ne govorijo o dokončnih rezultatih, ampak dodajajo, da je potrebno izvesti več dolgotrajnih raziskav, ki bi bolje opredelile in omogočile natančnejše rezultate in ugotovitve, kar bi bilo nujno za preverjanje povezav med umetnimi sladili in debelostjo, sladkorno boleznijo tipa 2, kardiovaskularnimi boleznimi in ostalim.

Več o tem si lahko preberete na spodnjih povezavah: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324103.php