Stročnice

Stročnice so ena najbolj obširnih rastlinskih družin, saj obsegajo okoli 19 tisoč različnih vrst stročjih zelenjav ali fižol. Najenostavneje jih prepoznamo po strokih s semeni, ki igrajo pomembno vlogo v našem prehrambnem sistemu in se pogosto pojavljajo v obrokih. Stročnice veljajo za drug najpomembnejši prehranski vir na svetu (takoj za žiti), kar še dodatno priča o njihovi razširjenosti in koristnosti. Če se vrnemo v preteklost, lahko najdemo dokaze o njihovi uporabi že pred 8000 leti in to po celem svetu. 

Stročnice so izjemno hranljiva živila, ki vsebujejo vrsto kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin, vlaknin, vitaminov, železa, bakra, cinka, magnezija in drugih koristnih snovi za telo. Njihov pozitiven vpliv na posameznika je potrdilo ogromno znanstvenih in strokovnih študij, ki dokazujejo, da s polnovrednim rastlinskim prehranjevanjem, v katerem stročnice igrajo pomembno beljakovinsko vlogo, lahko zmanjšamo tveganje srčno-žilnih bolezni, visokega krvnega tlaka, možganske kapi ali sladkorne bolezni tipa 2. 

Kljub vsem zdravstvenim in drugim prednostim, ki jih stročnice prinašajo, je v zahodnem svetu le 8 odstotkov ljudi, ki jih uživa večkrat tedensko. V prihodnje moramo to spremeniti in v naš vsakdan vnesti več sadja, zelenjave in aktivnejše  ter bolj športno živeti, saj lahko le sami najbolje pripomoremo k našemu zdravju in dobremu počutju. 

Več informacij o stročnicah je dostopnih na spletni povezavi: 

https://prehrana.si/clanek/329-zakaj-bi-morali-uzivati-vec-strocnic?fbclid=IwAR3NQmz5TLdW4Vq4Jn6v1Ti9eq0es0BSUgmL-TkgEQLfuew2ab0ySPeCwD4