Zakaj je pomembno brati sestavine – dateljni

Dateljni so vedno bolj priljubljeni, ker predstavljajo bogat vir energije in vsebujejo številne vitamine in minerale. Ogljikovi hidrati predstavljajo 70 % dateljnev: večinoma gre za fruktozo in glukozo v enakih deležih. Dateljni pa vsebujejo tudi številne vitamine skupine B in so bogati z mineralnimi snovmi, kot so kalcij, železo, magnezij, fosfor in kalij.

Čeprav se zdi, da je nakup dateljnev enostaven, pa je potrebna previdnost. Med izdelki na trgovskih policah namreč obstajajo razlike. Pomembno je, da preberemo seznam sestavim, preberemo prodajno ime in preverimo hranilno vrednost izdelka, ki ga kupujemo.

Dateljni so sladica – v 100 gramih dateljnev lahko najdemo do 65 gramov sladkorja, zaradi česar je nujna zmernost. Na seznamu sestavin vedno preverite, kaj izdelek vsebuje. Izberite dateljne brez dodanega sladkorja in konzervansov.

Več si preberite na https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/dateljni-zakaj-je-pomembno-brati-sestavine