Zamrzovanje in odtajanje živil

Zamrzovanje je zelo razširjena metoda podaljševanja obstojnosti živil ter je najboljša tehnologija ohranjanja prehranske in hranilne vrednosti živil. Zamrzovanje zaradi nizkih temperatur zelo zmanjša ali pa popolnoma prepreči razvoj mikroorganizmov. Poraba zamrznjenih živil iz leta v leto narašča, pri čemer je treba poudariti, da je najboljša kakovost zamrzovanja mogoča le v industrijskih razmerah.

Zaradi vpliva številnih dejavnikov  pri zamrzovanju prihaja do spremembe prehranske vrednosti živila, zato je treba za zamrzovanje surovino ustrezno pripraviti (npr. blanširati zelenjavo). Najbolj odporne snovi v živilu so encimi, ki počasi delujejo tudi tekom večmesečnega skladiščenja ter spreminjajo in kvarijo izdelek.

Zmanjšanje vsebnosti vitaminov med zamrzovanjem ima tudi pomemben vpliv na prehransko vrednost izdelka, čeprav so primerjave različnih postopkov konzerviranja pokazale, da prav zamrzovanje najmanj zmanjša vsebnost vitaminov v živilu.

Pomembno je, da živila pakiramo v nepropustno embalažo, ki prepreči izsuševanje.

Zaradi zmanjšanja kakovosti zamrznjenih živil je pomembno, da ne prekoračimo priporočenega časa hranjenja. Čas hranjenja je odvisen od vrste živila.

Nekatere zamrznjene izdelke (če tako deklarira proizvajalec) in zelenjavo lahko kuhamo brez predhodnega odtajanja. Ostala živila pa moramo pred nadaljnjo obdelavo odtaliti.

Odtajevanje živil je postopek, pri katerem se živilo zaradi slabše toplotne prevodnosti ledu, daljši čas zadržuje v temperaturnem območju (10°C), v katerem je že omogočena rast mikroorganizmov, kar lahko bistveno vpliva na kakovost in varnost odtaljenega živila.

Zato je pomembno, da živila odtaljujemo na primeren način, saj zaradi pomanjkljivega nadzora temperature obstaja velika možnost za rast, razmnoževanje in onesnaženje z mikroorganizmi.

Živila pravilno tajamo v:

  • hladilniku,
  • v hladni vodi,
  • v mikrovalovni pečici.

Pomembno je, da so živila pakirana v čim manjših kosih, saj jih tako hitreje odtajamo.

Več o tem in o pravilnih postopkih odtajanja si preberite na spletni strani prehrana.si.