Zavajajoče oznake na živilih: Evropska komisija že 10 let brez konkretnih ukrepov

Tudi vi v trgovini raje posežete po izdelkih, ki obljubljajo, da »spodbujajo rast«, »vsebujejo vitamine in minerale«, »železo in kalcij« ali pa obljubljajo, da so »bogati z vlakninami«? To so napisi, ki potrošnike napeljujejo k nakupu, a ravno ti izdelki še prevečkrat vsebujejo veliko sladkorja, maščobe ali soli. Glede na to, da ima več kot polovica Evropejcev prekomerno telesno težo in zaradi tega povečano tveganje za razvoj bolezni, je nerazumna neodzivnost Evropske unije. Zdrava izbira bi morala biti preprosta – zakaj temu ni tako?

Potrošniške organizacije že dolgo opozarjajo proti zavajajočim prehranskim in zdravstvenim trditvam na živilih, saj se v živilih koristna plat vseh vitaminov, mineralov, vlaknin, železa in kalcija izgubi v (pre)velikih količinah sladkorja, izpostavlja Zveza potrošnikov Slovenije. Pojavljajo se pozivi Evropski uniji, da ukrepa in predpiše ustrezne prehranske profile – s tem bi preprečila pojav vabljivih in hkrati zavajajočih trditev na živilih z neustreznim prehranskim profilom.

In kakšen je nasvet Zveze potrošnikov Slovenije?
Berite označbe: Ključne informacije o izdelku, sestavine in hranilna tabela, se »skrivajo« v ozadju, na stranski ali hrbtni strani embalaže. In če želimo izvedeti, kako zdrav je v resnici nek izdelek, bomo morali prebrati te informacije.

Vzemite si čas za pripravo obrokov iz osnovnih sestavin.
Izbirajte živila preudarno. Gre za dolgoročno naložbo v vaše zdravje in zdravje vaše družine.

Spremljajte koristne nasvete in informacije o prehranskem profilu izbranih živil na www.veskajjes.si