Boste cvrli krofe? Kam z odpadnim oljem?

Boste cvrli krofe? Kam z odpadnim oljem?

Olje ne spada v odtok, ampak v ulični zbiralnik, premično zbiralnico ali zbirni center

Odpadno jedilno olje je nevaren odpadek: en liter, zlit v odtok ali naravo, lahko onesnaži tudi milijon litrov pitne vode! Olje zato po uporabi ohladite in precedite v plastično ali stekleno posodo oziroma namensko posodo za zbiranje. Dobro jo zaprite in jo do odvoza na zbirno mesto hranite na temnem in hladnem mestu.

Zlivanje olja od peke krofov ali cvrtja piščanca v odtok lahko povzroči resne težave in škodo okolju, odtočnim cevem in čistilnim napravam. Vsaka kapljica olja, ki jo zlijemo v straniščno školjko ali lijak, pomeni veliko onesnaženje površinskih voda in podtalnice.

Nepravilno odvrženo olje lahko moti tudi proces naravne razgradnje, opozarja Anja Bolha z Zveze potrošnikov Slovenije in svetuje: »Potrošniku najprijaznejši način odlaganja odpadnega jedilnega olja je v uličnih zbiralnikih. To so namenske zbiralne posode, postavljene na ekoloških otokih ali samostojno na pogosto obiskanih mestih, v katere lahko prelijemo odpadno jedilno olje, v nekatere pa lahko odvržemo dobro zaprto plastenko z oljem.« 

Ulični zbiralniki

V zadnjih letih vedno več komunalnih podjetij namešča ulične zbiralnike, kar se kaže tudi v količinah zbranega odpadnega jedilnega olja po gospodinjstvih, ki po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije iz leta v leto narašča. Na Zvezi potrošnikov Slovenije pozivajo vsa komunalna podjetja, naj se odločijo za namestitev uličnih zbiralnikov in na ta način omogočijo potrošnikom logistično manj zahtevno odlaganje.

Ulični zbiralniki niso edina možnost za pravilno odlaganje odpadnega jedilnega olja. Kjer jih ni, ga lahko oddate med akcijami zbiranja nevarnih odpadkov v premičnih zbiralnicah, ki potekajo enkrat do dvakrat na leto, večinoma spomladi in jeseni, o točnih datumih pa vas obvesti lokalno komunalno podjetje. Tretja, za potrošnika sicer najzamudnejša in logistično najzahtevnejša možnost, je oddajanje v zbirnih centrih. Več informacij boste našli na spletni strani vašega komunalnega podjetja.

Olje lahko uporabimo večkrat!
Če uporabimo olje, primerno za cvrtje, ga ni treba zavreči že po prvi uporabi. Olje ohladimo, precedimo skozi drobno cedilo in spravimo na temnem in hladnem mestu v dobro zatesnjeni steklenici ali plastenki. Naslednjič, ko se lotimo cvrtja, preverimo, ali je olje dobilo čuden vonj, postalo temno ali se peni. Če je, ga zavržemo. Prav tako ga zavržemo, če se ob ponovnem segrevanju začne smoditi. V nasprotnem primeru ga lahko mirno uporabimo še za eno cvrtje.

Dobro je vedeti: kako cvremo pravilno? Cvremo pri temperaturi 160 do največ 170 °C (vsakih dodatnih 10 °C podvoji hitrost oksidacije maščob), živil pred cvrtjem ne solimo (sol pospešuje oksidacijo), ne pretiravamo s sredstvi za vzhajanje in z jajci v testu (olje prehitro potemni) in v vroče olje ne dodajamo mokrih živil (povzroči burno penjenje in pospešeno razgradnjo maščob).