Je izdelek z manj sladkorja res boljša izbira?

Na trgovskih policah je vedno več izdelkov, ki nosijo oznake ‘free’, ‘brez dodanega sladkorja’, ‘light’ in podobno. Izdelki z zmanjšano vsebnostjo na primer sladkorja so posledica prehranskega preoblikovanja, s katerimi proizvajalci sledijo Nacionalnemu programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025. S spreminjanjem sestave izdelkov oziroma s spremembo receptur skušajo zmanjšati vsebnosti sladkorja, soli, maščob, nasičenih maščob in obenem povečati delež vlaknin. Kljub temu želijo proizvajalci ohraniti osnovne lastnosti živila, kot so okus, tekstura in rok trajanja, ampak zaradi tega izdelkom dodajajo druge neželene dodatke (aditivi in arome).

Na trgovskih policah trenutno najdemo največ preoblikovanih živil, ki imajo zmanjšano vrednost sladkorja. Prekomerno uživanje sladkorja je eden od glavnih razlogov za debeost, prekomerno telesno maso in posledično različne kronične in nalezljive bolezni. Vnos moramo zmanjšati, med drugim pa to lahko storimo z izbiro živil, ki imajo manj sladkorja ali pa so celo brez njega, seveda pa je še bolje, če v vsakodnevno prehrano vključimo čim več nepredelanih živil. Glede na rezultate ankete, ki jo je izvedla Zveza potrošnikov Slovenije o nakupnih navadah, je večina potrošnikov pri nakupu živil najbolj pozorna prav na vsebnost sladkorja.

Proizvajalci nekaterim izdelkom z manj sladkorja za zagotavljanje okusa, varnosti in tehnoloških lastnosti dodajajo različne aditive, največkrat arome in sladila, nekateri pa tudi stabilizatorje in sredstva za uravnavanje kislosti. Čeprav s tem želijo ohraniti lastnost izdelka, se s tem oddaljujejo od primarnega namena preoblikovanja, ki je izboljšanje sestave živil. Velikokrat se za ohranitev sladkega okusa dodajajo sladila, kot so sukraloza, steviol glikozidi, aspartam in podobno. Sladila niso pravi način za zmanjšanje vnosa sladkorja. Res pa je, da če kupujemo na primer piškote, so takšni z zmanjšano vsebnostjo sladkorja vsekakor boljša izbira kot ‘navadni’, niso pa primerni za vsakodnevno uživanje.

Če vas zanima več o ukrepih, ki so bili sprejeti za spodbujanje preoblikovanja v sektorju brezalkoholnih pijač, mlekarstva in pekarstva, vabljeni k branju članka, v katerem lahko preverite tudi analize izdelkov z manj sladkorja v primerjavi s tistimi, ki ga imajo več, in pa seveda kako je s ceno takšnih izdelkov: https://www.zps.si/index.php/hrana-in-pijaa-topmenu-327/oznaevanje-ivil-topmenu-328/10062-je-izdelek-z-manj-sladkorja-boljsa-izbira-preoblikovanje-zivilskih-izdelkov