Kako ravnati s svežim sadjem in zelenjavo?

Glede na to, da je čas obiranja pridelkov, je pomembno vedeti, kako s svežim sadjem in zelenjavo ravnati. V vsakodnevni prehrani imata sadje in zelenjava velik pomen, saj vsebujeta vodo, minerale, vitamine, vlaknine, beljakovine in veliko drugega. Do nedavnega je veljajo, da sta sadje in zelenjava najbolj varni skupini živil glede okužb in zastrupitev z živili pri ljudeh, ampak v resnici lahko tudi sadje in zelenjava predstavljata vir tveganj za zdravje, zlasti kadar gre za uživanje porcioniranega, predpakiranega in vnaprej pripravljenega sadja in zelenjave.

Surovo sadje in zelenjava se lahko onesnažijo že na polju ali v sadovnjaku, med pobiranjem, pri postopkih shranjevanja, med prevozom in prodajo ter pri potrošniku. Onesnaženo je lahko z mikroorganizmi, kemikalijami ali tujki. Najpogostejši vzrok okužb ali zastrupitev pa predstavljajo mikroorganizmi, kot so bakterije, virusi in paraziti.

Kakšna so priporočila, če vrtnine in jagodičevje pridelujemo sami?

Posebno pozornost namenjamo oskrbi rastlin z vodo, pri čemer dajemo prednost namakanju pred zalivanjem, saj tako zmanjšamo možnost onesnaženja užitnih delov rastlin. Z vodo varčujemo, na gredah z vrtninami pa med rastlinami razporedimo zastirko, da zmanjšamo potrebo po vodi.

Več o tem, kako ravnati pri nakupovanju, ločevanju, shranjevanju in čiščenju ter kakšno sadje ali zelenjavo zavreči, pa si prebrerite na portalu Prehrana.si: https://prehrana.si/clanek/106-higiensko-ravnanje-s-svezim-sadjem-in-zelenjavo