Se poslužujete ovsenih napitkov? 

Zveza potrošnikov Slovenije je izvedla primerjalno ocenjevanje ovsenih napitkov, saj rastlinski napitki predstavljajo priročno in priljubljeno zamenjavo za mleko predvsem pri tistih, ki se uživanja mleka zaradi takšnih ali drugačnih razlogov izogibajo. Ponudba hrane za ljudi z alergijami in drugačnim načinom prehranjevanja vsako leto narašča, to pa velja tudi za rastlinske napitke. 

Na MIPORju so tako preverili 17 osvenih napitkov (izbrani so bili izdelki brez dodanih okusov in arom), za katere so odšteli med 1,15 in 2,99 €. Enajst izdelkov si je prislužilo oceno dobro, pet povprečno, enega pa pomanjkljivosti, zaradi dodanih aditiviov. Največ točk so izdelki izgubili zaradi visoke vrednosti sladkorja ali zelo nizke vsebnosti beljakovin, pri nekaterih pa tudi zaradi slabše označbe. 

S kozarcem (250 ml) napitka lahko v telo vnesemo tudi do 19,2 gramov sladkorja, to pa je enako skoraj petim kockam sladkorja (1 kocka = 4 grame).

Ovseni napitki so sestavljeni iz ovsa in vode z dodatkom soli ter sončničnega olja. Le dva izmed testiranih sta vsebovala dodane vitamine (D2, B12), trije kalcij in trije tono prehransko vlaknino inulin. 

Več o tem, zakaj ovseno mleko ni enakovredno nadomestilo mleku in kako je z ovsenim napitkom kot virom prehranskih vlaknin si lahko preberete na: https://www.zps.si/index.php/mediji/izjave-za-javnost-2019/9810-primerjalno-ocenjevanje-ovsenih-napitkov-za-sladkor-nekaterim-tudi-rdeca-luc 

Za konec pa še dva nasveta: 

  1. Ovseni, riževi, sojini napitki niso mleko, čeprav jih včasih tako poimenujemo. Uporaba tega izraza je neprimerna in nedovoljena, saj je mleko definirano kot čist, nespremenjen, svež proizvod iz mlečne žleze v času laktacije, dobljen s popolno in redno možno zdravih in pravilno krmljenih krav, ovac ali koz, ki mu ni nič dodano ali odvzeto. 
  2. Na določenih izdelkih je bil opažen napis “Ni primerno za prehrano dojenčkov”, kar je res: ovseni napitki ne vsebujejo dovolj hranil, da bi lahko predstavljali alternativno materinemu mleku ali dopolnilni prehrani dojenčkov.