Kateri kakavov napitek izbrati?

Kakav ali vročo čokolado izberemo zaradi značilnega okusa kakava. Marsikdo pa se ne zaveda, da so lahko pod imeni ‘čokoladni napitek’, ‘oslajeni kakav’ in ‘oslajeni kakavov prah’ v prodaji le izdelki, ki so sestavljeni iz mešanice kakavovega prahu in sladkorja ter vsebujejo najmanj 25 odstotkov kakavovega prahu – sicer mora izdelek biti poimenovan drugače. 

Zaradi tega je nujno, da ob nakupi poleg prodajnega imena preverite tudi količino kakavovega prahu v izdelku, ki jo lahko najdete na seznamu sestavin. V kozarcu pripravljenega napitka je lahko tudi do 20 gramov sladkorja. 

Držite se naslednjih pravil: 

  1. Preberite ime izdelka. Ta mora biti ‘čokoladni napitek’, ‘oslajeni kakav’ ali ‘oslajeni kakavov prah’. 
  2. Delež kakavovega prahu na seznamu sestavin mora biti vsaj 25 odstotkov. 
  3. Kakavovi instant napitki so v večini sestavljeni iz sladkorja, zaradi česar naj se ne znajdejo pogosto na vašem jedilniku. Izberite tistega, ki ima najmanj sladkorja – manj kot 70 g na 100 g. 

Seveda pa lahko kakavov napitek pripravite tudi sami! V kozarec (200 ml) toplega mleka dobro vmešajte kakavov prah (3 do 4 grame) – pri tem ne pretiravajte, sicer bo napitek grenak. Dodajte le žličko sladkorja (4 grame), saj je v 100 ml mleka povprečno 4,7 grama mlečnega sladkorja, zaradi česar ni potrebe po pretiranemu sladkanju. 

Več si preberite na 

https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/kateri-kakavov-napitek-izbrati