Ključna prehranska priporočila za osebo s sladkorno boleznijo tipa 2

Oseba s sladkorno boleznijo lahko s pomočjo ustrezne prehranske oskrbe in svetovanjem pridobi veščine, s katerimi ključno vpliva na zdravljenje in urejenost sladkorne bolezni. Prehransko svetovanje omogoča celostno prehransko oskrbo, ki pomembno vpliva na zagotavljanje urejenosti sladkorne bolezni in zmanjševanje možnosti kroničnih zapletov in lahko pomembno pripomore h kakovosti življenjskega sloga osebe s sladkorno boleznijo.

Prehranska oskrba osebe s sladkorno boleznijo se imenuje prehranska terapija in je pomemben del zdravljenja sladkorne bolezni. Svetovanje o prehrani ob sladkorni bolezni izvaja za to področje posebej usposobljen zdravstveni strokovnjak. V Sloveniji to prakso že vrsto desetletij izvajajo diplomirane medicinske sestre s certifikatom Specialna znanja o edukaciji bolnika s sladkorno boleznijo, v nekaterih ambulantah dietetik z dodatnimi znanji o sladkorni bolezni.

  • Nobeno živilo ni prepovedano.
  • Večji poudarek je na količini in ne na izboru živil.
  • Za žejo pijte vodo, mineralno vodo, nesladkani čaj ali limonado brez sladkorja.
  • Število obrokov prilagodite željam in vaši terapiji.
  • Malice in prigrizke prilagodite vaši terapiji in potrebam.
  • Za lakoto uživajte najprej zelenjavo ali druga nizkokalorična živila.
  • Zelenjavo uživajte vsak dan, vsaj pol kilograma, po možnosti naj bo prisotna pri vsakem obroku.
  • Večina škrobnih izdelkov naj bo polnozrnatih, z visoko vsebnostjo vlaknin.
  • Glede uživanja mleka in mlečnih izdelkov posebnih omejitev ni.
  • Prednost naj ima pusto meso, manj se priporočajo mesni izdelki z dodanimi maščobami.
  • Uživajte hrano, ki ima malo ali nič dodanega sladkorja ter čim manj maščob in soli.
  • Maščobe in beljakovine uvrščamo med hranila, ki ne vplivajo na glikemijo, če se uživajo v priporočenih količinah, vplivajo pa na hitrost presnove.
  • Uživanje alkohola je odsvetovano.
  • Od načinov priprave hrane je na prvem mestu uživanje surove hrane (kadar je to mogoče), nato kuhane, dušene in izjemoma ocvrte.

Povzeto po portalu prehrana.si, vir: Nacionalna priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2