Zakaj je pomembno zmanjšati izgube hrane in količino odpadne hrane?

Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo,…

Vpliv soli na črevesno mikrobioto in zvišan krvni tlak

Posledice prekomernega uživanja soli, kot so povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni, so dobro…

Solate – nasveti in kuharski recepti iz projekta Lahko jem

Solate so pomemben del našega jedilnika. Vnos zelenjave je v Sloveniji nezadosten in v neskladju s prehranskimi…

So kosmiči brez dodanega sladkorja res brez sladkorja?

Številni dnevno uživamo kosmiče. Nekateri navadne ovsene kosmiče, drugi se raje odločijo za kosmiče…

Prehrana pri sladkorni bolezni tipa 2 

Zakorakali smo v jesen, ko imamo več časa in lahko kuhamo marsikaj. Je pa potrebna posebna skrb pri…

Mediteranska prehrana 

Mediteranska prehrana  Mediteransko prehrano (mediteranski način prehranjevanja), je Organizacija…

Hrana je preveč dragocena dobrina, da bi jo zavrgli

Vse kar potrebujemo je iznajdljivost in nekaj osnovnih sestavin. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so na…

Evropska agencija za varnost hrane o varnosti sladkorjev v prehrani

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je na pobudo petih evropskih držav izvedla pregled znanstvene…

7 nasvetov za znižanje krvnega tlaka

Visok krvni tlak (hipertenzija) je eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih…

OGLAŠEVANJE ŽIVIL OTROKOM: izkoriščajo mladost in neizkušenost

Živilska industrija po različnih kanalih, kot so splet, televizija, družbena omrežja in oglasni panoji,…

18. september, dan krvnih bolezni

Dopusta je konec, vi pa ste še vedno utrujeni. Je razlog morda v spremembi krvne slike? Ljubljana,…

DRUŽINSKA HIPERHOLESTEROLEMIJA

Svetovni dan ozaveščanja o družinski hiperholesterolemiji (v nadaljevanju DH) je vsako leto, 24. septembra.…

Ta Mesec #4

Vpliv energijskega vnosa na staranje

V današnji družbi si veliko ljudi prizadeva upočasniti staranje. V odgovor na to se je razvila…

Kako škodljivo je pitje alkohola v resnici? 

Zasledimo lahko veliko oglasov, ki nam dajo občutek, da je alkohol naraven del življenja in pomemben…

Maline in robide

Jagodičje je del naše prehrane, maline in robide pa sodijo med bolj priljubljene. Gre za sicer…

PAVLIČEV MEMORIAL – VABILO

V SOBOTO, 14.8.2021, OB 13.00 URI, PRI RIBIŠKEM DOMU V DRAVOGRADU Društvo diabetikov Dravograd POLŽKI…

Poskrbite za varnost hrane in uživajte v poletju! 

Mikrobe ali mikroorganizme (bakterije, plesni in kvasovke, viruse itd.) najdemo povsod, v in na rastlinah,…

Pogrevanje pripravljene hrane 

Ob obilici predpripravljene hrane, ki jo pripravimo sami ali kupimo, se pogosto sprašujemo, če je pogrevanje…

Higiena v vašem domačem hladilniku

Ste vedeli, da so domača gospodinjstva, zaradi pomanjkljive higiene pri ravnanju s hrano in neustreznega…

Vabilo – Seja I.O. DDD Polžki, piknik in pohod

V PETEK, 25.6.2021 OB 15.00 URI  ZAČETEK POHODA, PRI  ZDR. DOMU V DRAVOGRADU NA PIKNIK PLACU PRI…

Sladkorna bolezen v Sloveniji: Preveliko zadovoljstvo s previsokim sladkorjem

Leta 2019 je bilo v Sloveniji 43,5 % vseh smrti v starostni skupini pod 60 let povezanih s sladkorno…

»NALEZIMO SE DOBRIH NAVAD – CEPIMO SE«

Epidemija covida-19 je povzročila eno največjih kriz v zadnjem stoletju, ki je korenito spremenila…

5 korakov za varnost živil v domačem gospodinjstvu

Zveza potrošnikov Slovenije je ob svetovnem dnevu varnosti hrane pripravila pet nasvetov, ki jih ne…

7. junij: svetovni dan varnosti hrane 

Ta dan praznujemo svetovni dan varnosti hrane, ki letos poteka pod sloganom »Varna hrana danes za zdrav…

Dopolnjevanje prehrane z vitaminom D 

Raziskave so pokazale precejšnja sezonska nihanja v preskrbljenosti prebivalcev Slovenije z vitaminom…

Brokoli

Brokoli je rastlina, ki se uživa kot zelenjava. Tako kot cvetača spada v družino križnic. Njegovo…

Koristne informacije za potrošnike o označevanju živil 

Nacionalni portal o hrani in prehrani prehrana.si piše o tem, kako brati deklaracije in kaj oznake na…

Pravočasna zaščita pred klopi

Pomladi z veseljem preživimo več časa v naravi. Pogosto zaidemo v gozdove in druge predele, kjer pa…

Raziskava: uporaba mobilne aplikacije za nadzor sladkorne bolezni 

Lucija Gosak, študentka doktorskega študijskega programa Zdravstvene nege na Fakulteti za zdravstvene…

Raziskava za osebe s sladkorno boleznijo tipa 2

Raziskava za osebe s sladkorno boleznijo tipa 2: Ocena samooskrbe in zaznavanja sladkorne bolezni Lucija…

GRIPA NI IN NE BO IZGINILA

Z gripo v tej sezoni na srečo nismo imeli težav, saj v Sloveniji nismo laboratorijsko potrdili nobenega…

Zdrava prehrana povsod 

Ljudje se vse prevečkrat ne zavedamo koristi in prednosti, ki jih ima zdravo prehranjevanje na naše…

Zelje

Zelje je kulturna rastlina, ki spada v družino kapusnic iz skupine križnic, ki izvirajo iz Sredozemlja…

Izsledki 8. vala raziskave o vplivu pandemije na življenje (SI-PANDA)

Nacionalni inštitut za javno zdravje izvaja spletno panelno anketno raziskavo o vplivu pandemije na…

Pomladno prebujanje v Društvu diabetikov Jesenice

Na Jesenicah se je pomladno prebujanje začelo v drugi polovici februarja, ko smo ob sproščanju …

»NALEZIMO SE DOBRIH NAVAD – CEPIMO SE«

Epidemija covida-19 je povzročila eno največjih kriz v zadnjem stoletju, ki je korenito spremenila…

Odziv telesa pri obremenitvi na sobnem kolesu pri sladkornih bolnikih

Spoštovani! Sva Eva Rezar in Jakob Jesih, študenta magistrskega študija fizioterapije na Zdravstveni…

Aplikacija VešKajJeš: Dodani podatki za več kot 28.000 izdelkov

Kaj se zares skriva za bleščečo embalažo živila? Ali zveneče navedbe s prehranskimi trditvami res…

Urejeno spanje za zdravo prihodnost

Spoštovane novinarke, spoštovani novinarji, v petek, 19. marca 2021, obeležujemo že 14. svetovni…

Do leta 2050 bo v oceanih več plastike kot rib – če ne bomo ukrepali! 

Trajnostni potrošnik oz. trajnostna potrošnja ni več le lepo zveneča besedna zveza na papirju.…

Pomembnost ustnega zdravja

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je izvedel test zobnih past. Zobne paste obljubljajo bolj bele in…

Prehrana za zdravje ljudi in planeta: Zdrava prehrana v okviru trajnostnega prehranjevalnega sistema 

Naš planet se že desetletja sooča s preobremenjenostjo okolja, ki se odraža v podnebnih spremembah,…

Zamrzovanje in odtajanje živil

Zamrzovanje je zelo razširjena metoda podaljševanja obstojnosti živil ter je najboljša tehnologija…

Drugi val epidemije covid-19 in prehranjevalne navade Slovencev

V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 Inštitut za nutricionistiko izvaja obsežno raziskavo o…

Vodena telesna dejavnosti preko spletnih orodij

Telesna dejavnost in motivacija za gibanje sta življenjska vidika, ki sta v času epidemije covida-19…

Anketa: mnenje oseb s sladkorno boleznijo in njihove izkušnje s kliničnimi preskušanji

IDF Europe sodeluje v javno zasebnem partnerstvu, ki ga financirajo Evropska komisija in članice EFPIA…

Ankteta: razvoj naprave za pomoč osebam s sladkorno boleznijo

Smo trije študenti fakultete za strojništvo in razvijamo napravo za pomoč osebam s sladkorno boleznijo.…

Vabljeni k spremljanju spletnega pogovora z naslovom “Dejstva o cepljenju in cepivih proti covidu-19”

Slovenska tiskovna agencija vas v okviru projekta STAznanost vljudno vabi k spremljanju spletnega pogovora…

STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE – NOVA PREHRANSKA PRIPOROČILA PO MERI IN ŽELJI OSEBE S SLADKORNO BOLEZNIJO

STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE Spoštovani! Dne 14. januarja 2021 ob 17.00 vas vabimo na brezplačno strokovno…